Agressieve vorm chlamydia in opmars bij homomannen

algemeen
70
2 apr '13
Een agressieve variant van de soa chlamydia rukt op onder homomannen.

Vorig jaar was sprake van meer dan een verdubbeling van het aantal zogenoemde LVG-infecties van 51 naar 116, schrijft de Volkskrant dinsdag op basis van jaarcijfers van de Amsterdamse soapolikliniek die binnenkort bekend worden gemaakt. Van de mannen die zich vorig jaar lieten testen, bleek ruim een procent de agressieve chlamydiavariant onder de leden te hebben.

Ook bij heteroseksuele mannen zouden inmiddels besmettingen zijn vastgesteld. Daardoor gaat de verspreiding van de soa vermoedelijk nog sneller verlopen. LVG dringt via het slijmvlies de lymfebaan binnen, waardoor lymfevaten kapot kunnen gaan waardoor geen vocht meer kan worden afgevoerd. In de darmen kunnen daarnaast vernauwingen optreden.

Na een besmetting ontstaan wondjes, waardoor makkelijker andere soa's als hiv kunnen worden overgedragen. Mogelijk dat daardoor het aantal gevallen van hepatitis C onder Amsterdamse homo's is gestegen. Een kwart van de geïnfecteerden merkte overigens niets van de soa, die goed te behandelen is met antibiotica.

© Novum 2013
homoseksualiteit
chlamydia
ziekte
soa
hiv
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi