Weinig 'polderimams' halen diploma

algemeen
13
2 apr '13
Hoewel de vraag naar polderimams groot is halen er maar weinig hun diploma.

Van de 460 studenten die de afgelopen jaren zijn gestart met een opleiding tot islamdeskundige of imam, hebben er 53 een diploma behaald. Dat schrijft minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) dinsdag aan de Tweede Kamer. Volgens haar haken veel studenten voortijdig af of doen ze er langer over. Bussemaker noemt het lage aantal afgestudeerden 'zorgwekkend, maar verklaarbaar.'

Veel studenten volgen de studie naast hun werk, maar die combinatie blijkt vaak te zwaar. Verwacht wordt wel dat het aantal afgestudeerden de komende jaren zal toenemen. Maar weinig afgestudeerden kiezen uiteindelijk voor een baan als imam. Ze vinden dat het slecht betaalt. Bovendien staan veel moskeeën nog niet open voor mensen die zijn afgestudeerd aan een Nederlandse imamopleiding, zo blijkt uit onderzoek.

Ze kiezen liever voor een ouder iemand met meer 'autoriteit en levenswijsheid'. Betrokkenen bij de opleidingen, vertegenwoordigers van de islamitische koepelorganisaties, werkgevers en stagebegeleiders geven wel aan dat er behoefte is aan 'polderimams'. Deze in Nederland opgeleide imams of islamitisch geestelijk verzorgers moeten een brug slaan tussen de islam en de Nederlandse samenleving.

De behoefte hangt volgens onderzoekers samen met het stijgende moskeebezoek van moslims van de tweede generatie. Voor deze generatie is het volgens Bussemaker van belang dat ze kennis hebben van de Nederlandse cultuur. De bewindsvrouw vindt dat de arbeidsvoorwaarden moeten worden verbeterd, zodat polderimams toch aan de slag willen als imam. Ook moet hun acceptatie binnen islamitische gemeenschap worden vergroot.

© Novum 2013
polderimam
imam
tweede kamer
jet bussemaker
islam
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi