Palestijn gedood tijdens demonstratie

buitenland
33
4 apr '13
Bij een militaire post op de Westoever is donderdagochtend het lichaam van een Palestijn gevonden.

Dat meldt het Palestijnse persbureau Wafa. Woensdag vonden er hevige confrontaties plaats tussen Palestijnse demonstranten en Israëlische militairen. De protesten liepen uit de hand toen de betogers brandbommen naar de militairen gooiden, die één betoger doodschoten. Het leger zei de dood van de demonstrant te onderzoeken. Het slachtoffer zou, evenals de man die donderdag werd gevonden, in de borst zijn geschoten.

Het was woensdag de tweede opeenvolgende dag waarop werd gedemonstreerd vanwege de dood van een Palestijnse gevangene in een Israëlische gevangenis. Maysara Abu Hamdiyeh (64), die aan kanker overleed, zat levenslang vast vanwege een verijdelde aanslag op een drukbezocht café in Jeruzalem in 2002. De Palestijnen geven Israël de schuld van zijn dood, omdat hem de juiste medische zorg zou zijn ontzegd. Israël zei dat de gevangene in het ziekenhuis door specialisten werd behandeld.

Volgens het Israëlische ministerie van gezondheid is uit de autopsie gebleken dat Abu Hamdiyeh een tumor in zijn keel had en dat de kanker was uitgezaaid naar zijn nek, borst, longen, lever en ruggenmerg. Uit ziekenhuisgegevens blijkt dat hij een zware roker was, aldus het ministerie. De directeur van een Palestijns pathologisch instituut heeft aan de autopsie meegewerkt.

Donderdag vinden de begrafenissen plaats en worden meer protesten verwacht.

© Novum 2013
westoever
palestina
israël
moord
mensenrechten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?