Meesten vinden 'Marokkanendebat' onnodig kwetsend

algemeen
11
8 apr '13
Het veelbesproken 'Marokkanendebat' is onnodig kwetsend.

Zestig procent van de Nederlanders vindt het onnodig kwestend dat de PVV het debat naar aanleiding van het doodtrappen van een grensrechter het Marokkanendebat heeft genoemd. Nagenoeg evenveel mensen (59 procent) vinden het echter wel goed dat de PVV de problemen met Marokkaanse jongeren hoog op de agenda blijft zetten, concludeert Maurice de Hond zondag uit een peiling.

Nadat grensrechter Richard Nieuwenhuizen eind vorig jaar in Almere werd doodgeschopt door amateurvoetballers uit Amsterdam zei Wilders dat er geen sprake is van een voetbalprobleem, maar een Marokkanenprobleem. Een deel van de acht verdachten is namelijk van Marokkaanse komaf.

Vooral kiezers van D66 (negentig procent) vinden de uitspraken van Wilders te ver gaan, daarna volgen kiezers van PvdA (82 procent) en de SP (69 procent). Bij de VVD vindt 47 procent de uitspraak wel kunnen. Bij de PVV is dat 81 procent.

Ruim driekwart (78 procent) is het eens met de stelling dat Marokkaanse jongeren vaker problemen opleveren dan jongeren van andere herkomst. Van de ondervraagden vindt 69 procent dat andere partijen dit serieuzer moeten nemen. Twee derde vindt het begrijpelijk dat Marokkanen zich door de naamgeving gekwestst voelen. Een minderheid van drie op de tien ondervraagden verwacht dat de problemen met Marokkaanse jongeren in de toekomst afnemen.

Het debat naar aanleiding van het incident is overigens donderdag gevoerd. Doordat een voorafgaand debat uitliep, werd het in de nacht gevoerd. De PVV verzette zich daartegen, maar de rest van de Kamer was voor het nachtelijke debat.

In de zetelpeiling zakt 50Plus veder af, van veertien naar elf zetels. VVD, PvdA en PVV krijgen er ieder een zetel bij, waardoor de PVV nog altijd met 26 zetels de grootste partij in de peiling is. VVD volgt met 23 zetels en de PvdA met 21.

© Novum 2013
marokkanendebat
pvv
richard nieuwenhuizen
marokkanenprobleem
racisme
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi