Oog om oog voor christenen en moslims Nigeria

buitenland
3
8 apr '13
Het geweld tussen christenen en moslims rond de roerige Nigeriaanse stad Jos is opnieuw opgelaaid.

Er zijn zeker elf doden te betreuren, maakten de autoriteiten zondag bekend. Christelijke Tarok in het dorp Karkashi zeggen zaterdag te zijn aangevallen door islamitische Hausa-Fulani uit een naburig dorp. De aanvallers drongen hun huizen binnen en doodden zeven mensen. Een notabele van het Hausa-Fulani-dorp Zango meldde vervolgens vier Tarok te hebben gedood die zijn dorp belaagden.

Bij de aanval raakten ten minste vijf mensen gewond. De vruchtbare streek rond Jos, in het binnenland van Nigeria, ligt in de frontlinie tussen christenen en moslims. Christelijke boeren hebben het er om de haverklap aan de stok met islamitische herders. Meningsverschillen over onder meer religie, politiek en akkerbouw- en weiderechten hebben het afgelopen decennium al duizenden mensen het leven gekost.

De Nigeriaanse autoriteiten weten die conflicten maar niet te sussen, en lijken bovendien maar geen greep te krijgen op de radicaalislamitische strijders van Boko Haram die vooral het noorden onveilig maken. Zaterdag overvielen moslims het noordoostelijke dorp Midlu met geweren en kapmessen en doodden er elf mensen.

Volgens de plaatselijke politie sneden ze hun slachtoffers de keel door. De ambtswoning van de plaatsvervangend deelstaatgouverneur zou hun doelwit zijn geweest.

© Novum 2013
christenen
moslims
nigeria
jos
tarok
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?