Wereldwijd meer antisemitisch geweld

algemeen
36
8 apr '13
De hoeveelheid gewelddadige antisemitische incidenten wereldwijd is het afgelopen jaar met ruim dertig procent gestegen.

Dat heeft de universiteit van Tel Aviv zondag gemeld. In 2010 en 2011 was nog sprake van een daling van antisemitisch geweld. De universiteit registreerde in 34 landen 686 incidenten, van fysiek geweld tegen personen tot het vernielen en bekladden van synagoges en begraafplaatsen. Dat waren er in 2011 nog 526. Bij veertig procent van de incidenten was sprake van geweld tegen mensen.

Het meest in het oog springende geweldsincident vond plaats in Toulouse, waar een extremistische moslim drie joodse kinderen, een rabbijn op een school doodschoot. Volgens de onderzoekers is er een verband tussen de opmars van extreemrechtse partijen in sommige Europese landen en de toename van antisemitisme. De economische crisis heeft de positie van bijvoorbeeld de Jobbik-partij in Hongarije en de Griekse Gouden Dageraad versterkt, aldus de onderzoekers.

Moshe Kantor, de leider van het Europese Joodse Congres, roept de Europese Unie op hard op te treden tegen landen waar extreemrechtse partijen een vinger in de pap hebben. Volgens Kantor wordt er niet genoeg gedaan om de opkomst van deze partijen tegen te gaan en minderheden te beschermen. "Neonazi's zijn opnieuw gelegaliseerd in Europa. Ze zitten openlijk in parlementen", zei Kantor.

Hij wil dat de Unie overweegt om Hongarije en Griekenland uit de EU te zetten. "Als ze hun eigen bevolking niet tegen neonazi's beschermen, ondanks alle lessen die Europa in het verleden heeft geleerd, is er wellicht geen plaats voor hen in de Europese Unie."

De EU heeft vooralsnog niet op de oproep van Kantor gereageerd, maar de kans dat er gehoor aan wordt gegeven lijkt nihil. De EU is nog nooit overgegaan tot schorsing van een lidstaat, laat staan uitwijzing.

© Novum 2013
antisemitisme
joden
geweld
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?