Nederlandse journaliste opgepakt in Caïro

algemeen
36
9 apr '13
De Nederlandse journalist Rena Netjes is maandag gearresteerd in Caïro.

De correspondent wordt beschuldigd van spionage en het opleggen van de westerse cultuur aan Egyptenaren, meldt radiozender BNR dinsdag. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt de arrestatie. Netjes heeft de nacht in de cel doorgebracht en zit nog vast. De arabiste wist dinsdagochtend contact te leggen met journalisten in Nederland en probeert zo snel mogelijk een geschikte advocaat te vinden.

Ze werkt naast BNR ook voor Omroep Max, het Parool en de KRO. Volgens een medewerker van Radio 1 is ze aan het eind van de ochtend voorgeleid. "Ze zijn helemaal hyper", zegt Netjes telefonisch tegen Eenvandaag. "De politie gelooft de Egyptenaren. Sommigen denken dat ik een gevaar voor de staatsveiligheid ben. Men wil niet dat de vuile was naar buiten komt, dat ik stukken schrijf over de dingen die slecht gaan in Egypte."

Op het moment dat ze werd opgepakt was Netjes bezig een reportage over jeugdwerkloosheid in Egypte te maken. De hoofdredactie van BNR zoekt contact met andere opdrachtgevers van Netjes om de situatie te bespreken. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat er contact is geweest tussen Netjes en de Nederlandse ambassade in Caïro.

"We volgen het op de voet", aldus de zegsman. De ambassade heeft contact met de Egyptische autoriteiten over de kwestie.

© Novum 2013
rena netjes
egypte
arabische lente
journaliste
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?