Somalië erkent verkrachtingen door militairen

buitenland
3
9 apr '13
Soldaten in Somalië hebben veel vrouwen verkracht.

De Somalische president Hassan Sheikh Mohamud heeft voor het eerst erkend dat vrouwen in het verleden verkracht zijn door leden van de Somalische ordediensten. Mensenrechtengroepen hadden Somalië stevig bekritiseerd om de verkrachtingen. Hooggeplaatste officieren van het Somalische leger hebben lange tijd ontkend dat militairen betrokken waren bij de verkrachtingen.

Volgens de officieren waren de verkrachtingen het werk van leden van de radicale beweging Al-Shabab, die zich hadden vermomd als militairen om de naam van het leger de bezoedelen. Mohamud erkende de betrokkenheid van militairen maandag in een toespraak voor militaire kadetten. "Die enkele mensen binnen onze veiligheidsdiensten die burgers verkrachten en beroven moeten net als Al-Shabab worden bestreden en verslagen", aldus Mohamud.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch was voorzichtig positief over de uitspraken van de president. "De toewijding van de president om misstanden, waaronder verkrachting, aan te pakken is een belangrijke eerste stap, maar moet worden opgevolgd door concrete acties", zei Lesie Lefkow van HRW in Afrika.

"En de regering moet leden van ordediensten die misdaden begaan onderzoeken, schorsen en vervolgen, in lijn met internationale normen."

© Novum 2013
somalië
hassan sheikh mohamud
al shabab
verkrachting
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?