Rebellengroep Syrië zweert trouw aan Al-Qaida

buitenland
74
10 apr '13
De leider van Jabhat al-Nusra heeft woensdag trouw gezworen aan de Iraakse afdeling van Al-Qaida.
De Islamitische Staat Irak - een tak van Al-Qaida - kondigde dinsdag een fusie aan tussen de twee bewegingen en zei dat de twee groepen voortaan door het leven gaan als de Islamitische Staat in Irak en de Levant. De leider van Jabhat al-Nusra zei woensdag wel dat hij niet vooraf was gehoord over de fusie. Hoewel Abu Mohammad al-Golani niet ontkende dat de twee groepen zijn samengegaan, zei hij wel dat de aankondiging voorbarig was en dat zijn beweging haar eigen naam zal blijven voeren.

"Het vaandel van het Front (al-Nusra, red.) zal onveranderd blijven, ondanks onze bewondering voor de Staat en diegenen die zijn vaandel dragen, offers hebben gebracht en bloed hebben vergoten", aldus Al-Golani. In een audioboodschap zwoer Al-Golani ook trouw aan Ayman al-Zawahri, de wereldwijde leider van Irak. Ook erkende hij dat zijn beweging wordt gesteund en getraind door de Islamitische Staat Irak.

Jabhat al-Nusra speelt een steeds groter wordende rol in de strijd tegen het regime in Damascus. De groep heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor verscheidene grote aanslagen. De Verenigde Staten beschouwen de groep als een terreurorganisatie. Wat de westerse regeringen die het verzet tegen Assad steunen van de fusie vinden, laat zich raden.

Andere opstandelingengroepen zullen hun bedenkingen hebben over het samengaan van Al-Qaida en Jabhat al-Nusra. De rebellen hebben ontzag voor de gevechtscapaciteiten van de Nusra-strijders, maar een fusie met Al-Qaida zal het onder meer lastiger maken om vanuit het buitenland wapens te verkrijgen.
© Novum 2013
syrie
jabhat al-nusta
al-qaida
irak
arabische lente
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi