VN benadrukt wederom: 'Marokko en Polisario moeten praten'

marokko
4
12 apr '13
De VN wil dat Marokko en de Polisario snel een regeling treffen.

De toenemende instabiliteit en onveiligheid in en rond de Sahel-regio in West-Afrika eist dat er nu snel een oplossing komt voor het geschil over de Westelijke Sahara. Dat zegt secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties. Het uitblijven van een oplossing belemmert grotere integratie in de Maghreb, die 'nu meer dan ooit nodig is', zegt Ban. Volgens hem bestaan er in de regio grote zorgen over een uitbreiding van het conflict in Mali.

Marokko heeft het gebied in 1979 ingenomen toen Mauritanië zich uit de voormalige Spaanse kolonie terugtrok. Het wil het gebied zelfbestuur gunnen, maar het nationalistische Polisario Front eist het recht op zelfbeschikking op via een referendum. Er wordt al tientallen jaren sporadisch gepraat, zonder dat de partijen dichter bij elkaar komen.

Ban roept beide kampen op tot 'echte onderhandelingen', waarbij ze sommige van hun eisen zullen moeten laten varen om tot een vergelijk te komen. Hij zei dat zijn persoonlijke gezant, Christopher Ross, met Marokko en het Polisario aparte besprekingen zal voeren 'om hen te helpen de contouren van een acceptabel compromis te schetsen'.

Dit kan leiden tot een periode van pendeldiplomatie en eventueel rechtstreekse gesprekken. Ross zal zich ook blijven inzetten voor verdere verbetering van de betrekkingen tussen Marokko en Algerije, dat het Polisario steunt. Ministeriële bezoeken hebben de communicatie tussen de twee landen al verbeterd, zegt Ban, 'maar er moet nog veel worden gedaan' om de betrekkingen te verbeteren.

© Novum 2013
vn
ban ki-moon
marokko
mauritanië
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?