Nieuw proces Hosni Mubarak direct opgeschort

buitenland
8
13 apr '13
Mubarak wacht een nieuw proces voor de doden die men op zijn conto schrijft.

De vroegere Egyptische president Hosni Mubarak is zaterdag in Caïro voor de rechtbank verschenen om opnieuw te worden berecht wegens medeplichtigheid aan de dood van demonstranten tijdens de protesten die in 2011 leidden tot zijn val. Het proces werd meteen opgeschort toen rechter Mostafa Hassan zichzelf van de zaak terugtrok en het hof van beroep vroeg een vervanger aan te wijzen.

Een opgewekt en alert kijkende Mubarak zwaaide naar zijn aanhangers toen hij de rechtszaal werd binnengereden. Hij volgde de zitting in een ziekenhuisbed in een kooi waarin ook zijn zoons Alaa en Gamal en oud-minister van binnenlandse zaken Habib al-Adly zaten. Mubarak was sinds zijn eerdere proces in juni 2012 niet meer in het openbaar gezien. Berichten suggereerden dat de 84-jarige oud-president stervende was.

Mubarak en en Al-Adly werden eerder tot levenslang veroordeeld. Het vonnis werd in hoger beroep ongedaan gemaakt omdat er geen concreet bewijs was en niet was aangetoond dat de demonstranten waren omgekomen door toedoen van de politie. Rechter Hassan lichtte niet toe waarom hij het proces niet kon leiden.

In oktober reageerden politieke activisten ontstemd toen hij 25 Mubarak-aanhangers vrijsprak die terecht stonden voor een dodelijke aanval op demonstranten op het Tahrir-plein door ruiters op paarden en kamelen. Tijdens de achttien dagen durende opstand tegen Mubarak kwamen bijna negenhonderd demonstranten om het leven.

Volgens een Egyptisch onderzoek werden bijna alle doden veroorzaakt door de politie, die onder meer met sluipschutters vanaf de daken van omliggende gebouwen op de mensen op het Tahrir-plein schoot. Volgens het rapport kon dit alleen gebeuren met medeweten van Al-Adly en Mubarak zelf.

© Novum 2013
mubarak
egypte
arabische lente
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?