'Tunesië kan fluiten naar miljarden Ben Ali'

buitenland
13
13 apr '13
Het land is naarstig op zoek naar de miljarden maar makkelijk gaat dat niet.

Tunesië moet er niet op rekenen veel meer op oud-president Zine El Abidine Ben Ali te kunnen verhalen dan de 21 miljoen euro waarop het land donderdag de hand wist te leggen. Dat heeft de vooraanstaande Tunesische econoom Ezzedine Saidane vrijdag gezegd. Saidane wijst erop dat de teruggehaalde miljoenen op een gemakkelijk op te sporen Libanese bankrekening van de voormalige first lady stonden.

''Het vergt vijftien tot twintig jaar om alleen al bij de kruimeltjes te geraken'', somberde Saidane vrijdag. De econoom, die berekende dat de oud-president en zijn verwanten tijdens zijn bewind omgerekend zo'n vijftien miljard euro in eigen zak staken, verwacht dat het leeuwendeel van die buit nooit in de schatkist zal terugvloeien.

Aan het bewind van Ben Ali kwam twee jaar geleden abrupt een einde toen de bevolking in opstand kwam en het regime verdreef. In januari 2011 nam hij de wijk naar Saudi-Arabië. Ben Ali liet een geplunderde schatkist achter.

Tunesië, dat sinds de revolutie toeristen zag wegblijven en in economisch zwaar weer verkeert, kan de geroofde miljarden nu goed gebruiken.

© Novum 2013
zine el abidine ben ali
tunesië
saidane
arabische lente
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?