Belgen vast voor ronselen jihadreizigers Syrië

buitenland
0
16 apr '13
In België heeft dinsdagochtend een grote antiterreuractie plaatsgevonden.

Het onderzoek richt zich op het ronselen van jonge Belgen voor de burgeroorlog in Syrië. Onder meer de leider van de opgedoekte fundamentalistische moslimorganisatie Sharia4Belgium is opgepakt. De politie heeft in Antwerpen en Brussel 46 huiszoekingen gedaan, bevestigt een woordvoerder van het federaal parket. De leider van Sharia4Belgium, Faoud Belkacem, werd in zijn huis in Boom opgepakt.

Daar zat hij nog een celstraf uit met een enkelband. Hij kreeg vorig jaar twee jaar cel voor het aanzetten tot haat en geweld tegen niet-moslims. Hoeveel mensen in totaal zijn aangehouden, kon een woordvoerder nog niet zeggen. Justitie keek vooral naar moslimsextremisten en aanhangers van het opgedoekte Sharia4Belgium die de afgelopen maanden jonge Vlaamse moslims naar Syrië hebben gestuurd.

Het onderzoek liep al enkele maanden. De laatste weken berichtten Belgische media al over jonge Belgische Syriëstrijders. Het federaal parket geeft dinsdag om 15.00 uur een persconferentie over de antiterreuractie. Vorige maand werd in Nederland het dreigingsniveau terrorisme verhoogd naar substantieel omdat er ook vanuit Nederland jonge moslims naar Syrië trekken.

Bij terugkomst kunnen zij een gevaar vormen, oordeelde Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof. Sinds 2009 was het dreigingsniveau beperkt.

© Novum 2013
belgië
syrië
moslims
sharia4belgium
fouad belkacem
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?