Het huwen van een tweede vrouw
De voorwaarden en eisen waar een man aan moet voldoen bij het huwen van een tweede partner.
lifestyle

Voor veel islamitische mannen is het huwen van een tweede vrouw een grote stap die zij niet zomaar kunnen en durven zetten. Het is voor hen niet eenvoudig om een tweede vrouw te nemen, omdat hieraan vele voorwaarden en eisen aan verbonden zijn. Wat zijn nou precies de voorwaarden waaraan een man moet voldoen? En wat is de positie van de vrouw bij het huwen van een tweede vrouw?

Een van de voorwaarden waaraan zo’n huwelijk moet voldoen, is het bieden van gelijke rechten aan de vrouwen. Elk vrouw moet dezelfde rechten hebben zoals het recht op gelijke behandeling, recht op samenzijn en recht op overnachting, onderhoud en een eigen woning mits zij dit willen. Ook moet de man over genoeg financiële middelen beschikken om zijn gezinnen te kunnen onderhouden.

Een man met meerdere vrouwen moet dus elk van zijn echtgenotes evenveel aandacht en liefde schenken. Het is voor de vrouwen mogelijk om afstand te doen van een van deze rechten. Velen denken dat een huwelijk dat uit meer dan twee personen bestaat, dat die voornamelijk gebaseerd is op lichamelijke genoegdoening en lust. Dit is in de Islam niet het geval. Mannen die een tweede vrouw huwen doen dit om onder andere meer nakomelingen te krijgen en te voldoen aan de huwelijkswens van een vrouw.

Ook kan het zijn dat eerste vrouw ernstig ziek is, waardoor zij niet meer voor haarzelf kan zorgen of kinderen kan krijgen. Logischerwijs is het dan voor een man toegestaan om een tweede vrouw te huwen. Voordat de man besluit om een tweede vrouw te nemen, moet hij hier zorgvuldig over na hebben gedacht. Het is immers een grote beslissing die vele veranderingen met zich meebrengt.

Niet alleen voor de man, maar ook voor zijn eerste vrouw en eventuele kinderen. Wanneer een man aan alle voorwaarden voldoet en toch besluit om een tweede vrouw te nemen, dan is het voor hem niet verplicht om zijn eerste vrouw hierover in te lichten. Het is overigens wel aangeraden om overleg te plegen. De eerste vrouw hoeft het hier niet eens te zijn met zijn beslissing en heeft het recht om van haar man te scheiden.

Om mogelijke scheidingen en ellende te besparen, is het aangeraden voor de man om van te voren goed na te denken en om zijn vrouw raad te plegen en advies te vragen. Wanneer een man weet dat zijn vrouw niet zal instemmen met een tweede vrouw, dan kan de man maar beter niet aan een tweede vrouw beginnen. Dit om zichzelf, zijn eerste gezin en zijn mogelijke tweede vrouw een hoop verdriet en ellende te besparen.

Hoewel een tweede vrouw islamitisch verantwoord is zouden veel vrouwen dat niet kunnen accepteren. Hoe denk jij erover?

huwelijk
islam
trouwen
tweede vrouw
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi