Assad: 'Westen zal boeten voor hulp aan Al-Qaida'

buitenland
22
18 apr '13
De Syrische president Bashar Assad heeft woensdag uitgehaald naar het Westen dat volgens hem Al-Qaida in Syrië steunt.

Hij waarschuwde dat het Westen de prijs zal betalen nu de terreurorganisatie steeds krachtiger wordt. Assad deed zijn uitspraken in een interview met de Syrische tv-zender Al-Ikhbariya ter gelegenheid van de viering van de Syrische Onafhankelijkheidsdag. "Net zoals het Westen in het begin Al-Qaida in Afghanistan financierde en later een zware tol betaalde, steunt het Westen vandaag de dag Al-Qaida in Syrië, Libië en elders en zullen ze de prijs later in het hart van Europa en de Verenigde Staten betalen", zei Assad.

De Syrische president kwam niet met bewijzen om zijn stelling te onderbouwen. Het regime van Assad beweert al lange tijd dat de opstand in het land een samenzwering is van extremisten die steun ontvangen uit het buitenland. Het geweld in het land wordt toegeschreven aan 'gewapende bendes' en terreurgroepen die steun krijgen van Al-Qaida. Een van die groepen is Jabhat al-Nusra. Vorige week zwoer de leider van Jabhat al-Nusra in een audioboodschap trouw aan Al-Qaida-leider Ayman al-Zawahiri.

Assad had ook kritiek op buurland Jordanië. Het koninkrijk staat volgens hem toe dat 'duizenden' strijders vanuit Jordanië de grens met Syrië oversteken.

© Novum 2013
assad
syrie
arabische lente
al-qaida
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?