643.000 Nederlanders werkloos

economie
150
18 apr '13
De werkloosheid is in maart fors toegenomen met dertigduizend personen tot 643 duizend mensen, de snelste stijging in jaren.

De werkloosheid is daarmee gestegen van 7,7 procent in februari naar 8,1 procent. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend. De werkloosheid bevindt zich al maanden op een recordhoogte. De stijging van het absolute aantal werklozen is het snelst sinds april 2009. Ook toen kwamen er dertigduizend werklozen bij. Het afgelopen jaar schommelde de toename van het aantal werklozen tussen de nul en de 24 duizend.

Als percentage van de beroepsbevolking is het werkloosheidscijfer van 8,1 procent het hoogste sinds 1995. In absolute aantallen is het aantal werklozen te vergelijken met de jaren tachtig, stelt een woordvoerder van het CBS. Toen was de beroepsbevolking echter kleiner, waardoor het werkloosheidspercentage boven de tien procent lag.

De werkloosheid loopt al op sinds halverwege 2011. In juni van dat jaar lag de werkloosheid nog op vijf procent. Hoewel de werkloosheid opliep, bleef het aantal mensen met een baan lange tijd ongeveer gelijk op ongeveer 8,4 miljoen mensen. De werkloosheid liep toen voornamelijk op doordat er meer mensen op de arbeidsmarkt kwamen, bijvoorbeeld mensen die klaar waren met hun opleiding. Sinds eind vorig jaar neemt echter ook het aantal banen af. In vijf maanden tijd zijn zestigduizend banen verdwenen.

De werkloosheid onder 25- tot 45-jarigen neemt snel toe. In maart kwamen er in die groep zestienduizend werklozen bij. In totaal zijn 274 duizend mensen in deze leeftijdscategorie werkloos. In de categorie 45- tot 65-jarigen zitten 231 duizend mensen zonder baan.

Het aantal mensen met een WW-uitkering steeg in maart met drieduizend tot 380 duizend. In totaal werden 48 duizend nieuwe uitkeringen verstrekt en liepen 45 duizend WW-uitkeringen af. Volgens het CBS nam het aantal WW-uitkeringen vooral toe in de handel in de gezondheidszorg.

Het CBS publiceert ook een internationale definitie van het werkloosheidscijfer. Dat cijfer steeg van 6,2 procent in februari naar 6,4 procent. In de eurozone stond de werkloosheid in februari volgens dezelfde definitie op twaalf procent.

© Novum 2013
werkloosheid
maart
crisis
cbs
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi