Tweede man van Kaddafi: 'Geheime dienst Marokko pakte mij op'

buitenland
54
18 apr '13
De voormalige nummer twee van Libië, Abdullah Al Senussi, stelt dat Marokko hem twaalf dagen vasthield.

Op 5 september 2012 werd de gezochte Al Senussi uitgeleverd aan de nieuwe Libische regering door Mauritanië. Het voormalige hoofd van de gevreesde Libische inlichtingendienst sprak op 15 april met Human Rights Watch. In de gevangenis van Tripoli sprak de hooggeplaatste Libiër met Sara Watson zonder de aanwezigheid van een Libische functionaris. Tijdens het gesprek liet hij weten dat de Marokkaanse autoriteiten hem op 5 maart vorig jaar in een cel stopten en hem daar twaalf dagen hielden. 

De Marokkaanse geheime dienst zou hem op een plek hebben vastgehouden die hij niet kon identificeren. Op 17 maart werd hij naar eigen zeggen gedwongen om een vlucht te nemen naar Mauritanië, waar hij enkele maanden later werd aangehouden. HRW liet in een verklaring weten dat de juistheid van het verhaal van Al Senussi moeilijk te controleren is en niet helemaal waterdicht is. Zo kon hij geen details vertellen over de periode van zijn detentie in Marokko. Al Senussi wist ook niet te melden of de ondervraging door een of meer leden van de geheime dienst gebeurde.

De media in Marokko vraagt zich net als HRW af of Al Senussi bluft of dat de Marokkaanse geheime dienst daadwerkelijk overgegaan is tot de arrestatie en geheime detentie. De media beweerde eerder dat hij een maand voor zijn arrestatie in Mauritanië zijn tijd doorbracht in Casablanca. In deze periode zou hij zijn gevolg door agenten van de Franse geheime dienst.

© Redactie 2013
marokko
abdullah al senussi
mauritanië
libië
arabische lente
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?