Aardbeienplukkers beschoten in Griekenland

buitenland
15
19 apr '13
De Griekse autoriteiten hebben donderdag een snelle bestraffing beloofd van drie voorlieden van een aardbeienkwekerij.

Zij zouden woensdag het vuur hebben geopend op Bengalese aardbeienplukkers die hun loon opeisten. Negenentwintig van de ongeveer tweehonderd plukkers raakten gewond; zeven van hen lagen donderdag nog in het ziekenhuis maar van geen van hen waren de verwondingen levensbedreigend. De drie verdachten zijn nog op de loop. Het schietincident deed zich voor bij Manolada op het schiereiland Peloponnessos.

De overwegend uit Azië afkomstige plukkers zijn in de afgelopen jaren wel vaker aangevallen, maar nog nooit zo erg als woensdag. Regeringswoordvoerder Simos Kedikoglou noemde de schietpartij 'onmenselijk, ongekend en schandelijk'. Minister van justitie Antonis Roupakiotis sprak van een 'barbaarse aanval' die 'beelden oproept van slavernij in het zuiden'.

Politieke partijen en vakbonden toonden zich geschokt en ongeveer honderd mensen namen voor het ministerie van arbeid in Athene deel aan een protestdemonstratie. Een politiewoordvoerder zei dat de drie voorlieden waren weggelopen na een twistgesprek met de buitenlandse arbeiders, die hun loon over de afgelopen zes maanden opeisten.

Zij keerden kort daarna terug met twee jachtgeweren en een pistool en begonnen te schieten. De politie zei vijf hagelpatronen te hebben gevonden. De eigenaar van de aardbeienkwekerij is aangehouden, evenals een lokale bewoner, die de drie voortvluchtigen zou hebben geholpen onder te duiken. Griekenland kampt met een ernstige financiële crisis en is afhankelijk van buitenlandse leningen in ruil voor strenge bezuinigingsmaatregelen.

Het werkloosheidscijfer beloopt 27 procent. De economische problemen gekoppeld aan golven van illegale immigratie in de afgelopen jaren hebben vreemdelingenhaat aangewakkerd en een extreemrechtse partij, Gouden Dageraad, de wind in de zeilen gegeven. De partij bezet achttien van de driehonderd zetels in het parlement en kan volgens opiniepeilingen rekenen op tien procent van de stemmen.

Gouden Dageraad liet in een verklaring weten het schietincident in Manolada te veroordelen, maar 'ook degenen die op onwettige wijze illegale immigranten werk geven, waarmee ze duizenden Griekse gezinnen het brood uit de mond stoten'. Het ministerie van arbeid heeft inmiddels een spoedinspectie bij de aardbeienkwekerijen rondom Manolada gelast.

Het vakverbond GSEE noemde de omstandigheden in Manolada een moderne vorm van slavernij en zei dat door gebrek aan toezicht een staat binnen de staat is ontstaan.

© Novum 2013
griekenland
immigranten
peloponnessos
aardbeien
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?