Ophef om fatwa Marokkaanse Raad van Geleerden over afvalligen

buitenland
23
19 apr '13
De Hoge Raad van Ulema (CSO) is in opspraak geraakt door een fatwa.

De Raad zou volgens Akhbar Al-Yaoum een fatwa hebben gepubliceerd waarin staat dat elke moslim die afstand doet van zijn geloof berecht moet worden met de doodstraf als vonnis. Deze uitspraak heeft voor ophef gezorgd in Marokko. Iets meer dan een jaar geleden werd de nieuwe grondwet in Marokko goedgekeurd en een hervormingspunt was de uitbreiding van persoonlijke vrijheden. In het kader van de fatwa is het landelijke debat over de vrijheid van geloof weer opgelaaid.

Marokko is een islamitisch en de meeste Marokkanen worden als moslims geboren en daar dien je je aan te houden, zo stelt de Raad maar ook enkele wetten. Zo is het voor andere gelovigen verboden om moslims te bekeren. De fatwa kwam echter niet van de hand van de Raad. Een ministeriële delegatie van de Rechten van de Mens (IHRL) vroeg om een fatwa tijdens de voorbereiding van het periodieke verslag inzake burgerrechten en politieke rechten. 

De krant voegt eraan toe dat Mahjoub El Haiba, hoofd van deze delegatie, om een juridisch advies vroeg en dat is wat de Geleerden deden. De Marokkaanse geleerden voegden eraan toe dat het juridisch advies niet geldt voor niet-moslims in het land en dat de islam hen niet dwingt om van hun godsdienst af te zien. Door de controverse voelde El Haiba zich genoodzaakt om een verklaring te geven tegenover MAP waarin hij het vragen om advies ontkende.  

'Ik ben ook niet bevoegd om de Raad te spreken of om een mening of fatwa te vragen. Ik heb geen commentaar op een grondwettelijke instelling als deze', liet El Haiba weten. Hoewel het Wetboek van Strafrecht afvalligheid niet expliciet straft is het voor elke niet-moslim verboden om een moslim te bekeren tot een andere godsdienst. Hiervoor staat een straf van minimaal zes maanden tot maximaal drie jaar gevangenisstraf.

Overigens is de Raad van Ulema als enige organisatie bevoegd om religieuze fatwa's uit te spreken. Daarnaast hoeven eventuele afvalligen niet te vrezen voor een doodstraf omdat deze in Marokko sinds 1992 niet is uitgevoerd.

© Redactie 2013
marokko
hoge raad van ulema
doodstraf
afvalligen
moslims
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?