'Nog nooit bezuinigden zoveel Nederlanders als nu'

economie
14
22 apr '13
Nog nooit was het percentage Nederlanders dat bezuinigde zo hoog als nu.

Bijna zeven op de tien Nederlandse huishoudens heeft het afgelopen jaar bezuinigd. Met name aan vakanties, uit eten gaan en aan abonnementen op tijdschriften en kranten gaven zij minder geld uit, concludeert het Nibud maandag uit eigen en eerder onderzoek. Deloitte en ING becijferden eerder dat respectievelijk 45 en zestig procent van de Nederlanders bezuinigen.

Het onderzoek van Nibud en incasso- organisatie GGN komt uit op bijna zeventig procent. Alle inkomensgroepen, van laag tot hoog, bezuinigen. Door de aanhoudende economische crisis is bezuinigen steeds belangrijker geworden voor Nederlandse huishoudens, aldus het Nibud. Van de groep bezuinigers zegt ruim de helft het gevoel te hebben dat ze niet meer kunnen bezuinigen dan ze op dit moment al doen.

Gekeken naar alle Nederlandse huishoudens geeft veertig procent aan dat ze niet meer kunnen bezuinigen dan ze nu doen. Het gaat dan vooral om oudere mensen, lageropgeleiden, huurders en mensen met een inkomen beneden modaal. De top vijf van populaire bezuinigingsposten bestaat uit luxe artikelen, uit eten gaan, op vakantie gaan en abonnementen op tijdschriften of kranten.

Van de huishoudens die aangeven te bezuinigen op vakantie, zegt bijna dertig procent dat dit de eerste uitgave is waarop men zou bezuinigen als het zou moeten. Een op de elf huishoudens heeft zelfs een auto van de hand gedaan. De belangrijkste bezuinigingsstrategie van de Nederlandse huishoudens die bezuinigen, is zo veel mogelijk producten in de aanbieding te kopen.

Ook het kopen van producten van het eigen winkelmerk of goedkopere producten is een populaire strategie. Het niet meer kopen van bepaalde producten is de minst favoriete manier om te bezuinigen, omdat daarmee de levensstijl van de consument wordt aangetast.

© Novum 2013
bezuinigen
nibud
crisis
nederlanders
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?