Moszkowicz mag nooit meer advocaat zijn

algemeen
173
22 apr '13
Advocaat Bram Moszkowicz mag zijn beroep nooit meer uitoefenen.

Dat heeft het Hof van Discipline maandag bepaald. Tegen de uitspraak is geen beroep mogelijk. De 52-jarige Moszkowicz was naar het hof gestapt nadat hij vorig jaar uit zijn ambt was gezet door de Raad van Discipline. Hij kreeg die straf onder meer omdat hij grote sommen contant geld aannam van cliënten zonder dit te melden. Ook verzuimde hij verplichte bijscholingscursussen. Daarnaast was zijn administratie niet op orde.

Vijf voormalige cliënten hadden een klacht ingediend tegen Moszkowicz. Ze werden niet bijgestaan door Moszkowicz maar door een kantoorgenoot, kregen hoge rekeningen terwijl onduidelijk bleef waarvoor die waren en werden niet gewezen op de mogelijkheid van gefinancierde rechtsbijstand.

Tijdens de zitting in februari beloofde Moszkowicz beterschap. Hij beloofde zijn cursussen te gaan volgen en zijn administratie beter op orde te krijgen. Ook zou hij cliënten die te veel hadden betaald terugbetalen. De toezeggingen wisten het hof niet te overtuigen.

Het hof oordeelde maandag dat Moszkowicz 'volledig verantwoordelijk is voor de tekortkomingen die hem worden verweten'. Net als de Raad van Discipline vindt ook het Hof van Discipline dat de werkwijze van Moszkowicz 'het vertrouwen in de advocatuur ernstig heeft geschaad'.

"Moszkowicz heeft zich gedragen alsof de regelgeving niet voor hem bedoeld was", staat in het vonnis. Een lichtere sanctie dan schrapping van het tableau vindt het hof niet passend, mede omdat er 'onvoldoende vertrouwen bestaat dat hij zijn werk- en handelswijze daadwerkelijk kan en zal verbeteren.

De schrappingsmaatregel wordt woensdag van kracht. De lopende zaken worden overgenomen door zijn broers, David en Max Moszkowicz.

© Novum 2013
bram moszkowicz
hof van discipline
advocaat
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?