HRW: Myanmar zet aan tot etnische zuivering moslims

buitenland
153
23 apr '13
De situatie van moslims in Myanmar is schrijnend, zo blijkt ook uit een onderzoek van HRW.

De Myanmarese autoriteiten zetten aan tot etnische zuiveringen, waarbij inmiddels honderden leden van de Rohingya-moslimminderheid het leven hebben gelaten. Die beschuldiging heeft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) maandag uitgesproken. HRW betitelde de golf van geweld en moordpartijen van vorig jaar in de westelijke deelstaat Rakhine in een nieuw onderzoeksrapport dat de organisatie maandag uitbracht als misdaden tegen de menselijkheid.

De regering van president Thein Sein verzuimt de schuldigen te berechten, klaagt de mensenrechtenorganisatie. Het afgelopen jaar kwam het in Rakhine en elders meermalen tot bloedige onlusten. Bendes boeddhisten trokken gewapend met kapmessen en zelfgemaakte vuurwapens een spoor van vernieling door islamitische buurten. Ze belaagden duizenden huishoudens. Zeker 125 duizend mensen sloegen op de vlucht.

Hoewel de sterke arm soms ingreep en belaagde moslims te hulp schoot kwam het veel vaker voor dat veiligheidstroepen de onlusten juist voedden, stelde HRW vast. Ze keken onbewogen toe of namen zelf deel aan de etnische zuiveringen. De mensenrechtenorganisatie bracht de ernstige beschuldigingen naar buiten op de dag dat de Europese Unie naar verwachting Myanmar van nagenoeg alle geldende Europese sancties zou ontslaan.

Zo wil de EU de voormalige militaire dictatuur belonen voor de vorderingen die Myanmar maakt op de weg naar democratie. De deelstaatregering van Rakhine verwerpt de aantijgingen van HRW met kracht. De in New York gevestigde organisatie 'begrijpt de situatie ter plaatse niet', klaagde woordvoerder Win Myaing.

"We willen geen onrust in het land, want zulke voorvallen hinderen het democratisch proces en hebben hun weerslag op onze vorderingen."

© Novum 2013
myanmar
moslims
rohingya
hrw
mensenrechten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi