Verdachte Boston hangt doodstraf boven het hoofd

buitenland
6
23 apr '13
De gearresteerde verdachte is aangeklaagd voor het gebruik van een massavernietigingswapen.

Als de 19-jarige Dzjochar Tsarnajev schuldig wordt bevonden kan hem de doodstraf worden opgelegd. De Amerikaanse minister van justitie Eric Holder deed maandag de precieze aanklacht uit de doeken tegen de jongste van de twee broers Tsarnajev, die anders dan zijn broer Tamerlan levend in handen van de politie viel.

Hij moet terechtstaan voor het gezamenlijk voornemen een massavernietigingswapen te gebruiken tegen personen en hun eigendommen, en de uitvoering van dat voornemen dat drie mensen het leven heeft gekost. De jongste Tsarnajev raakte tijdens zijn langdurige vlucht voor de politie gewond en ligt in het ziekenhuis. Hij is er ernstig aan toe en kan vanwege een keelwond niet praten, maar verkeert niet in levensgevaar.

De aanklacht werd hem in het Beth Israel-ziekenhuis voorgelezen. Het is nog onduidelijk of hij zijn verwondingen opliep door politiekogels of dat hij ze zichzelf heeft toegebracht.
Maandag maakte het Witte Huis bekend dat Dzjochar Tsarnajev niet wordt aangemerkt als een vijandelijke strijder. Hij wordt daarom niet door een militaire, maar door een gewone federale rechtbank berecht.

Tsarnajev is van Tsjetsjeense komaf en groeide op in de Kaukasus, maar woonde al jaren in de Verenigde Staten en werd daar genaturaliseerd. De Amerikaanse wet verbiedt dat staatsburgers door een militaire rechter worden berecht, zei woordvoerder Jay Carney van het Witte Huis maandag.

Tijdens de 'oorlog tegen het terrorisme' die de VS sinds de aanslagen op het World Trade Center voerden, hebben zij tal van terreurverdachten van over de hele wereld als vijandelijke strijder aangemerkt. Velen van hen zitten nog altijd vast op de legerbasis Guantanamo Bay zonder voor de rechter te zijn verschenen.

Maandag maakten de artsen die de meer dan honderdtachtig gewonden van de aanslagen in Boston behandelen bekend dat zij goede hoop hebben dat alle patiënten het redden. Maandag verbleven nog 51 mensen in het ziekenhuis. Drie van hen verkeren nog in levensgevaar.

© Novum 2013
dzjochar tsarnajec
boston
eric holder
boston
doodstraf
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?