Mysterieuze geestelijke wees Bostonverdachte religieuze pad

buitenland
12
24 apr '13
Een geheimzinnig persoon leidde de inmiddels gedode Tamerlan Tsarnajev.

De oudste van de twee verdachten van de aanslagen in Boston is in de jaren in de aanloop naar de terreurdaad steeds meer onder invloed komen te staan van een geheimzinnige geestelijke, een bekeerde moslim die de voorheen weinig in religie geïnteresseerde Tamerlan Tsarnajev op het pad van de strenge islam bracht. Dat zeggen familieleden van de vorige week bij een klopjact om het leven gekomen terreurverdachte.

Onder invloed van zijn islamitische vriend, Misja, stopte Tamerlan met boksen en met zijn muziekopleiding, zei Elmirza Chodzjoegov, de ex-man van Tamerlans zus Ailina. Hij keerde zich tegen de oorlogen in Irak en Afghanistan en verslond de extremistische propaganda op jihadistische websites, die de schuld voor de aanslagen in de Verenigde Staten in september 2001 bij de CIA leggen en beweren dat de joden in de wereld aan de touwtjes trekken.

Tamerlan ontmoette deze Misja in 2008 of 2009. Waarschijnlijk bezochten ze dezelfde moskee in Boston, zei Chodzjoegov. Wie Misja precies is, blijft onduidelijk. Het zou gaan om een geboren Armeniër, een gezette kale man met een lange rossige baard, die zich later bekeerde tot de islam. In ieder geval oefende hij een onweerstaanbare invloed uit op Tamerlan. "Op de een of andere manier kreeg hij hem in zijn macht", zei Tamerlans oom Roeslan Tsarni.

"Hij zei nooit dat hij Amerika haatte of de joden haatte", zei Chodzjoegov. "Maar hij nam een behoorlijk agressieve houding aan tegen het Amerikaanse beleid in moslimlanden. Hij had een afkeer van de oorlogen." Tamerlan vond vrijdag de dood in een hevig vuurgevecht met de politie. Zijn jongere broer Dzjochar, die samen met Tamerlan de aanslagen op de marathon van Boston zou hebben gepleegd, werd zwaargewond ingerekend en kan voor zijn aandeel in de terreurdaad de doodstraf krijgen.

Dzjochar zou zijn ondervragers vanuit zijn ziekenhuisbed hebben meegedeeld dat religieuze motieven ten grondslag lagen aan de terreurdaad. De relatie die Tamerlan met Misja had, kan licht werpen op de religieuze verandering die de oudste van de twee broers onderging en op de motieven van de twee verdachten. Of de FBI met deze Misja heeft gesproken of dat nog van plan is, is niet duidelijk.

© Novum 2013
boston
misja
tamerlan tsarnajev
aanslag
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?