Marokko en VS houden militaire training toch

buitenland
37
26 apr '13
De jaarlijkse training van Marokko en de Verenigde Staten werd onlangs afgeblazen door Marokko.

Dat gebeurde toen er spanningen ontstonden tussen beide landen over de Sahara. Nu er een compromis is bereikt heeft Marokko laten weten dat ze de oefening toch willen doorzetten. De VS lijkt daar echter geen trek in te hebben omdat de meeste militairen al huiswaarts zijn gekeerd. 'De Marokkaanse overheid heeft ons gevraagd of we de training konden hervatten', zegt de woordvoerder van de ambassade van de VS Rodney Ford tegen Lakome.
 
Omdat er nog een kleine groep militairen in Marokko is zal de oefening gedeeltelijk worden hervat: 'Sommige oefeningen zullen worden hervat zoals luchtoefeningen, omdat er nog militairen in Marokko zijn. De meesten van onze troepen zijn huiswaarts gekeerd maar we streven ernaar om er wat van te maken', zegt Ford. 

Oefening
De militaire oefening stond aanvankelijk gepland van 7 tot 27 april in het zuidwesten van Marokko. Daaraan zouden ongeveer 1400 Amerikaanse militairen meedoen en 900 Marokkaanse soldaten. Rabat stelde de oefening echter voor onbepaalde tijd uit na de presentatie van de VS die de rechten van de VN-mandaat in de Westelijke Sahara wilde uitbreiden. 

Daarop ontstonden veel demonstraties en stond de vriendschappelijke band tussen beide landen op scherp. Bij de VN werd deze week een compromis gesloten maar voor Marokko is het belangrijk dat Washington afziet van de uitbreiding van MINURSO.

© Redactie 2013
marokko
vs
african lion 2013
militairen
rabat
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?