Basisschoolbesturen discrimineren allochtone kinderen

algemeen
478
26 apr '13
Allochtone leerlingen worden structureel geweigerd op basisscholen vanwege hun etnische afkomst.

Dat gebeurt met ondoorzichtige en oneerlijke toelatingsprocedures, blijkt uit een onderzoek in opdracht van Instituut voor Multiculturele Vraagstukken Forum. Het instituut benadrukt dat het om een kleinschalig onderzoek gaat.

Forum liet onderzoeksbureau KBA Nijmegen zo'n dertig ouders en twaalf schooldirecteuren, schoolbestuurders en onderwijsambtenaren interviewen. Daaruit kwam naar voren dat ouders het idee hebben dat hun kind vanwege hun afkomst wordt geweigerd.

Zo kregen ouders te horen dat zeer vroege aanmeldleeftijden worden gehanteerd en werden ze naar hun overtuiging zonder geldige reden doorverwezen naar een andere school. Schooldirecteuren en andere professionals bevestigen het vermoeden van de ouders dat dit vanwege afkomst gebeurt.

Scholen vrezen te 'zwart' te worden en daarmee minder aantrekkelijk te worden voor 'witte' leerlingen. Ook zijn scholen volgens de onderzoekers bang dat migrantenleerlingen met taal- en leerachterstanden schoolscores, zoals bijvoorbeeld die van de Citotoets, naar beneden halen.

Op basis van dit onderzoek vrezen de onderzoekers voor segregatie. Over de omvang van de problematiek is op basis van dit onderzoek echter geen uitspraak te doen, vinden de onderzoekers. Een woordvoerder van Forum laat weten te hopen dat dit onderzoek voor minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) aanleiding is voor een grootschalig onderzoek.

© Novum 2013
racisme
allochtonen
marokkanen
basisschool
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?