Pedomonster Robert M. veroordeeld tot 19 jaar

algemeen
39
26 apr '13
De man die tientallen kinderen misbruikte heeft negentien jaar gekregen.

Robert M., de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, is in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van negentien jaar en tbs met dwangverpleging. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam vrijdag bepaald. De straf valt een jaar hoger uit dan de achttien jaar die M. vorig jaar van de rechtbank kreeg.

M., die aanwezig was in het Paleis van Justitie, hoorde de uitspraak uiterlijk onbewogen aan. Bij de rechtbank gooide hij vorig jaar nog een bekertje water naar de voorzitter. De maximale celstraf die M. kon krijgen was twintig jaar. Dat had justitie, net als vorig jaar bij de rechtbank, ook dit keer geëist.

Reden voor strafvermindering zag het hof nauwelijks. Dat M., zoals hij zelf volhoudt, alles heeft gedaan om tegen zijn seksuele gevoelens voor kinderen te vechten, gelooft het hof niet. M. zocht volgens de rechters doelbewust naar mogelijkheden om kinderen te misbruiken. Het welzijn van de kinderen was voor M. 'volstrekt ondergeschikt' aan het bevredigen van zijn seksuele lusten.

De verdediging van M. had bij de behandeling van de zaak in hoger beroep, net als vorig jaar, bepleit dat onder meer de uitgebreide bekentenis en medewerking van M. aan het politieonderzoek zou moeten leiden tot een lagere straf.

Ook daarin ging het hof niet mee. Het gaat om zo veel kinderen, die zo vele malen ernstig zijn misbruikt, dat de coöperatieve houding van M. in het niet valt bij het misbruik, aldus voorzitter van het hof Helma Tilleman bij het voorlezen van de uitspraak. Advocaat Wim Anker noemde de hoge straf in een eerste reactie 'teleurstellend'.

De ouders van de slachtoffers zijn in juridische zin geen slachtoffer. Het hof ging daar uitgebreid op in en gaf toe dat het voor de ouders 'teleurstellend en frustrerend' kan zijn dat juridische erkenning uitblijft. De ouders verdienen volgens het hof 'alle erkenning en respect.' "Maar het hof zou zijn rechtsprekende bevoegdheid te buiten gaan als het de ouders op eigen houtje als slachtoffer zou beschouwen."

Volgens Korver kunnen de ouders zich beter vinden in de uitspraak van het hof dan in die van de rechtbank, die de ouders ook niet als slachtoffer erkende. Dat komt door de omstandige uitleg van het hof. Volgens de raadsman wordt het hof 'gehandicapt door een niet-toereikende wet'.

Het hof beklemtoonde dat de ouders in een civiele procedure alsnog kunnen proberen een ruimere schadevergoeding van M. te krijgen voor de schade die zijzelf hebben opgelopen door het seksuele misbruik.

De tbs die M. kreeg opgelegd begint, zoals gebruikelijk, nadat hij twee derde van zijn straf heeft uitgezeten.

© Novum 2013
pedomonster
robert m
pedofiel
pedofilie
om
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?