Diabetes in de Marokkaanse gemeenschap
De Marokkaanse gemeenschap is een van de grootste allochtone groepen met een hoog percentage diabetespatiënten.
lifestyle

Bij mensen met diabetes oftewel suikerziekte kan het lichaam de bloedsuikers niet meer optimaal houden. Het lichaam maakt normaliter voldoende insuline aan om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Mensen met suikerziekte kunnen zelf geen insuline meer aanmaken of hun lichaam reageert niet meer goed op de zelfaangemaakte insuline. Mensen met diabetes hebben niet alleen last van een te hoog bloedsuiker, maar ook van een hoge cholesterol en bloeddruk, meldt Diabetesfonds.  

Er zijn twee typen diabetes, namelijk diabetes type 1 en diabetes type 2. Bij type 2 heeft het lichaam te weinig insuline en reageert het lichaam hier ook niet meer goed op. Dit type wordt ook wel ouderdomsdiabetes genoemd. 90% van de patiënten heeft deze vorm van suikerziekte. Het is bij deze vorm van diabetes niet noodzakelijk om insuline te spuiten, omdat medicijnen en voedings-en bewegingsadviezen meer helpen.

Bij type 1 maakt het lichaam helemaal geen insuline meer aan. Patiënten moeten dan enkele keren per dag insuline spuiten of moeten een insulinepomp dragen. Dit type wordt ook wel jeugddiabetes genoemd. Voor Marokkanen is het een stuk moeilijker om diabetes te behandelen dan voor autochtonen. Dit heeft te maken met het feit dat het voor Marokkanen moeilijker is om hun levensstijl te veranderen en om hun eet- en beweegpatroon aan te passen. De meest voorkomende vorm van diabetes onder de Marokkanen is type 2.

Ruim 44% van de Marokkaanse mannen boven de 45 jaar heeft type 2. Bij de vrouwen is dit 26%. Kinderen van Marokkaanse ouders hebben een grotere kans om diabetes te krijgen dan kinderen van Nederlandse, Turkse of Surinaamse afkomst. Om dit percentage omlaag te krijgen is het belangrijk om de eet-en beweegpatronen van deze Marokkaanse ouderen te veranderen. Ze moeten dus gezonder gaan eten en meer gaan bewegen.

Veel Marokkanen onderschatten de gevolgen van diabetes echter. Dit uit zich in het niet spuiten van insuline als ze op bezoek zijn of als ze op vakantie zijn. Ook wanneer de medicijnen niet werken, denken velen Marokkaanse ouderen dat het niet ernstig is en weigeren dan ook om insuline te spuiten. Het is dus van belang om binnen de Marokkaanse gemeenschap elkaar in te lichten over de symptomen van diabetes en hoe ze dit het beste kunnen behandelen.

marokkanen
diabetes
ziekte
suikerziekte
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi