Rebellen Syrië kiezen aanval na verlies terrein

buitenland
10
27 apr '13
De teruggedrongen rebellen hebben vandaag teruggeslagen.

Syrische opstandelingen hebben zaterdag een offensief ingezet tegen een uitgestrekte luchtmachtbasis in het noordwesten van het land. Ook in het zuiden kozen de rebellen de aanval. Daar bestookten ze een reeks van controleposten en versterkingen van het regeringsleger. De rebellen slaan terug na bijna twee weken lang te zijn teruggedrongen door het Syrische leger.

Dat won veld in voorsteden van de hoofstad Damascus en langs de Libanese grens. Bij het zaterdag opgelaaide geweld rond de luchtmachtbasis Abu Zuhour in de noordwestelijke provincie Idlib sneuvelden strijders uit beide kampen, berichtte het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. De basis wordt al maandenlang door rebellen belegerd.

Volgens het Observatorium en de Lokale Coördinatiecomités (LCC), die beide de opstand in Syrië verslaan, probeerde de Syrische luchtmacht zaterdag met een serie luchtaanvallen de belaagde basis te ontzetten. De staatspers houdt het erop dat het leger de aanval heeft afgeslagen en de opstandelingen 'zware verliezen' heeft toegebracht.

In de zuidelijke provincie Daraa, een gebied dat ook wel de Vlakten van Houran heet, hebben de rebellen volgens het Observatorium en de LCC een nieuw offensief ingezet dat ze 'de Vulkaan van Houran' hebben gedoopt. Beide strijdende partijen leden er zaterdag verliezen, maar het is nog onduidelijk hoeveel.

© Novum 2013
syrië
arabische lente
damascus
rebellen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi