Zes op tien gevangenen Guantanamo in hongerstaking

buitenland
6
27 apr '13
Maar liefst honderd gevangenen weigeren inmiddels te eten.

Het aantal gedetineerden van de Amerikaanse gevangenis Guantanamo Bay dat uit protest tegen het gevangenisregime weigert te eten is opgelopen tot honderd. In de gevangenis van de legerbasis op Cuba zitten momenteel 166 mannen vast. Negentien hongerstakers wordt door een neussonde vloeibaar voedsel toegediend omdat ze gevaarlijk mager dreigden te worden, zei luitenant-kolonel Samuel House zaterdag.

Vijf van hen liggen in het ziekenhuis, maar zij verkeren volgens House niet in levensgevaar. De hongerstaking op Guantanamo begon in februari. Meer en meer medegedetineerden sloten zich uit onvrede over hun behandeling en gebrek aan uitzicht op een eerlijk proces bij de stakers aan. Toen de gevangenen onlangs van gemeenschappelijke cellen werden overgebracht naar individuele cellen zwol het verzet nog aan.

Volgens de advocaten van enkele gedetineerden proberen de gevangenisautoriteiten de ernst van de kwestie te bagatelliseren door niet het werkelijke, maar een lager aantal hongerstakers te noemen.

© Novum 2013
guantanamo bay
cuba
samuel house
hongerstaking
mensenrechten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi