Whatsapp en andere diensten zijn sms voorbij

economie
0
29 apr '13
Whatsapp en andere berichtendiensten zijn voor het eerst populairder dan sms'jes.

Op dit moment worden per dag 19,1 miljard berichten via apps verstuurd tegenover 17,6 miljard sms'jes, stelt marktonderzoeksbureau Informa Telecoms & Media maandag. De onderzoekers verwachten dat het aantal berichten via apps tot het eind van het jaar meer dan verdubbelt.

Toch blijft ook het aantal sms'jes dat wordt verstuurd voorlopig nog groeien. Tegenover de 41 miljard berichten via apps zouden eind dit jaar 19,5 miljard sms'jes per dag moeten staan. Dat het aantal sms'jes tot 2016 blijft toenemen, komt volgens de onderzoekers doordat gebruikers van verschillende apps geen berichten aan elkaar kunnen sturen.

Telecomaanbieders in onder meer Nederland zien inkomsten uit sms'jes sinds 2011 afnemen. Het versturen van berichten via apps is namelijk veel goedkoper, vaak zelfs gratis. Vorig jaar werden in Nederland in het derde kwartaal 2,6 miljard sms'jes verstuurd, terwijl dat in het laatste kwartaal al was afgenomen naar 1,8 miljard berichtjes, zo becijferde toezichthouder OPTA in maart.

De opkomst van berichtenapplicaties zette in 2007 in met de lancering van Blackberry Messenger. Inmiddels zijn diverse apps verkrijgbaar voor Android-smartphones en de apparaten van Apple, waarvan Whatsapp de bekendste is. Bovendien heeft Apple met iMessage ook een eigen berichtendienst, die communicatie tussen gebruikers van iPhones, iPads en computers van Apple mogelijk maakt.

© Novum 2013
whatsapp
sms
opta
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?