Geboortebeperking en meer leger voor geweld Myanmar

buitenland
14
29 apr '13
Een speciale commissie is met 'oplossingen' gekomen waar weinig positiefs te lezen valt omtrent de moslims.

Een door de regering aangestelde commissie in Myanmar heeft een reeks aanbevelingen gedaan om het sektarische geweld tussen boeddhisten en moslims in het westen van het land in te dammen. De commissie raadt onder meer aan om het aantal troepen in de deelstaat Rakhine te verdubbelen en om de bevolkingsgroei onder moslims in te dammen door middel van gezinsplanning.

Het geweld tussen de boeddhisten en de Rakhine-moslimminderheid kostte vorig jaar aan bijna tweehonderd mensen het leven. Tienduizenden mensen, vooral moslims, zagen hun huizen in vlammen opgaan en sloegen op de vlucht. In het rapport van de commissie worden geen oplossingen aangedragen om de ontheemde moslims huiswaarts te laten keren.

Volgens de commissie hebben de zorgen van boeddhisten over de moslims, die worden gezien als illegale immigranten, 'de kans op vreedzaam samenleven ondergraven'. Het introduceren van gezinsplanning moet een deel van de spanningen wegnemen, al moet dat wel louter op vrijwillige basis gebeuren, aldus de commissie.

Hoewel de islamitische Rohingya's, die oorspronkelijk uit Bangladesh komen, al generaties lang in Myanmar wonen worden ze niet erkend door de autoriteiten. Daardoor zijn ze in feite statenloos. De commissie roept de regering dan ook op zich te buigen over de status van de moslimminderheid.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch is niet tevreden met het rapport van de commissie. Volgens Phil Robertson van HRW gaat het rapport 'niet in op het aansprakelijk stellen van mensen voor de etnische zuiveringen en misdaden tegen de menselijkheid die in juni en oktober plaatshadden'.

Hij zei ook dat het verdubbelen van de troepenmacht in de deelstaat, zonder eerst hervormingen door te voeren om de straffeloosheid onder die troepen aan te pakken, rampzalig kan uitpakken.

© Novum 2013
rohingya
moslims
myanmar
rakhine
mensenrechter
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi