Egypte is nucleair overleg beu en loopt weg

buitenland
1
30 apr '13
Egypte is maandag weggelopen bij de gesprekken voor nucleaire ontwapening in het Midden-Oosten.

De vergadering werd in Genève gehouden. Andere deelnemende landen lijken weinig haast te maken met het vestigen van een kernwapenvrije zone in de regio, klaagde de Egyptische vertegenwoordiging. "We kunnen niet eeuwig blijven wachten op deze beslissing", liet het Egyptische ministerie van buitenlandse zaken weten.

Het land wilde de wereld door weg te lopen aan het verstand peuteren dat een gebrek aan ernst voor deze kwestie wat Egypte betreft niet langer toelaatbaar is. De gesprekken in Genève zijn gericht op een grote herziening in 2015 van het Non-Proliferatieverdrag uit 1970, dat door 190 landen is ondertekend en de verspreiding van kernwapens moet voorkomen.
Iran is een ondertekenaar, maar vier landen uit de regio die mogelijk over kernwapens beschikken - Israël, India, Pakistan en Noord-Korea - zijn dat niet. Na jarenlange passiviteit ten opzichte van invoering van een kernwapenvrije zone, drong Egypte in 2010 aan op het opstarten van onderhandelingen. Nu die nog altijd niet zijn begonnen beschuldigde Egypte sommige verdragsondertekenaars ervan het doel van de gesprekken 'te hinderen'.

Hoewel het land zich niet nader verklaarde, werden de uitlatingen gezien als een sneer richting Israël.

© Novum 2013
egypte
nucleair overleg
arabische wereld
midden-oosten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?