sport
16
1 mei '13
Borussia Dortmund is de eerste finalist in de Champions League.

De Duitse ploeg incasseerde dinsdag in Madrid wel een nederlaag bij Real Madrid: 2-0. Karim Benzema en Sergio Ramos scoorden in de slotfase. Vorige week had Dortmund echter in eigen huis al met 4-1 gewonnen van de Koninklijke.

In de finale, die op 25 mei op Wembley wordt gespeeld, is Bayern München de waarschijnlijke tegenstander van Borussia Dortmund. De Duitse kampioen verdedigt woensdag in Camp Nou een 4-0 voorsprong op Barcelona.

Real wist dat het moest scoren en had alles op alles gezet. Met Luka Modric in de ploeg voor Sami Khedira was de opbouw voor Dortmund moeilijker te verstoren en in de openingsfase kwam de thuisploeg overdonderend uit de startblokken. Dat leverde goede kansen voor Gonzalo Higuain, Cristiano Ronaldo en Mesut Özil op, maar Dortmund-keeper Roman Weidenfeller hield zijn doel goed schoon.

Na het eerste kwartier kreeg Dortmund langzaamaan meer grip op de wedstrijd. Via counters dook de ploeg zelfs af en toe voor het Madrileense doel op. Dat deden de Duitsers overigens al zonder Mario Götze. De middenvelder moest in de veertiende minuut al geblesseerd vervangen worden door Kevin Grosskreutz.

In het laatste kwartier van de eerste helft was een 1-0 voor Dortmund waarschijnlijker dan een Madrileense goal. En ook na de rust waren de Duitsers gevaarlijker. Robert Lewandowski, vorige week nog de beul van Real, schoot eerst over en toen hard tegen de lat.

Na een klein uur besloot Real-trainer José Mourinho verdediger Fabio Coentrao naar de kant te halen ten gunste van aanvallende middenvelder Kaka. Dat leverde Dortmund echter de nodige ruimte op waardoor Ilkay Gündogan een dot van een kans kreeg. Een snelle reactie van Real-doelman Diego Lopez bracht echter redding.

In de eindfase van de wedstrijd waren er aan weerszijden aardige kansen, maar de 1-0 van Real viel volkomen uit de lucht. Na een vrije trap vanwege buitenspel van Dortmund stak Real razendsnel het hele veld over en in de plots wel lopende aanval werd Benzema op maat bediend door Özil.

Dortmund-trainer Jürgen Klopp reageerde door spits Lewandowski naar de kant te halen. Verdedigende middenvelder Sebastian Kehl moest de rust achterin bij de Duitsers weer terugbrengen. Hij kon echter ook niet voorkomen dat Sergio Ramos de druk van Real tot de 2-0 promoveerde.

In vijf minuten blessuretijd werd het vervolgens nog spannend, maar de voor Real bevrijdende derde treffer bleef uit. Dortmund staat daardoor voor het eerst sinds 1997, toen de ploeg ten koste van Juventus de cup met de grote oren won, in de finale van de Champions League.