Spanningen tussen India en Pakistan door dood spion

buitenland
4
2 mei '13
In India is woedend gereageerd op de dood van een in Pakistan wegens spionage veroordeelde Indiër.

Sarabjit Singh werd vorige week door twee medegedetineerden in een gevangenis in Lahore aangevallen en bezweek in het ziekenhuis waar hij naartoe was gebracht aan hoofdletsel.  De Indiase premier Manmohan Singh zei dat het lichaam van Singh naar India zal worden overgebracht. Ook zei hij 'het bijzonder te betreuren' dat Pakistan niet is ingegaan op verzoeken om Singh op vrije voeten te stellen nadat hij al twintig jaar had vastgezeten.

Singh werd in 1990 gearresteerd na bomaanslagen in Lahore en Faisalabad waarbij veertien doden vielen. Hij werd schuldig bevonden aan spionage en medeplichtigheid aan de aanslagen en tot de doodstraf veroordeeld. Sindsdien zat hij in Lahore in een dodencel. Singhs familie heeft altijd volgehouden dat hij onschuldig was.

Singhs dood maakt de verhouding tussen India en Pakistan, die sinds de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië in 1947 al drie oorlogen met elkaar hebben uitgevochten, er niet beter op. De betrekkingen tussen beide landen 'hebben schade opgelopen' liet een woordvoerder van het Indiase ministerie van buitenlandse zaken weten. Singhs familie zei dat Singh 'vermoord' is door Pakistan.

© Novum 2013
india
spion
pakistan
manmohan singh
lahore
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?