Gebruik shisha-pen sterk afgeraden

algemeen
2
3 mei '13
Shisha-pennen kunnen beter niet worden gebruikt totdat duidelijk is wat de mogelijke gezondheidsrisico's ervan zijn.

Dat adviseert het Trimbos Instituut vrijdag. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) doet op dit moment onderzoek naar de elektronische sigaret. Bij het gebruik van de shisha-pen komt onder meer de stof propyleenglycol vrij. Het onderzoek moet uitwijzen of die stof schadelijk is.

Eerder uitten onder meer GGZ en Stivoro hun zorgen over de intrede van de nepsigaret, die vooral populair lijkt onder jongeren en zelfs kinderen. Met de sigaret wordt waterdamp met fruitsmaak geïnhaleerd. Bij het inhaleren verschijnt een rood puntje, zoals bij een echte sigaret. Het roken van de zo'n kindersigaret zou drempelverlagend werken, stelden de organisaties.

Het Trimbos stelt in een reactie dat de populariteit van de shisha-pen onder jongeren 'een zorgelijke ontwikkeling' is. "Hoewel hier nog geen onderzoek naar is gedaan, bestaat het risico dat het product de stap naar het roken van sigaretten verkleint", stelt het instituut.

Shisha-pennen zijn vrij verkrijgbaar via internet en tabaksspeciaalzaken. Op sommige plekken is een minimumleeftijd van 16 jaar gesteld maar op die leeftijdsgrens wordt niet gecontroleerd. Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) liet eerder weten geen aanleiding te zien voor een verbod op de shisha-pen.

© Novum 2013
shisha-pen
shisha
roken
rivm
ggz
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?