83% Marokkanen ziet sharia wel zitten

marokko
313
3 mei '13
Het merendeel van de Marokkaanse bevolking wil dat Marokko de sharia invoert.

Amerikanen zijn zeer geïnteresseerd in de ontwikkelingen in de islamitische samenlevingen en voerde ook in Marokko een onderzoek. Het Amerikaans onderzoeksbureau Pew hield onlangs een enquête in Marokko over religie en politiek. Op sommige punten blijken Marokkanen conservatiever te zijn dan Egyptenaren en Jordaniërs. 
83% wil islamitische wetgeving
Zo blijkt uit het onderzoek. De Marokkanen willen dat de sharia ook toegepast gaat worden in de wetgeving. Dat liet Pew Research Center woensdag weten na onderzoek in 39 islamitische landen. Dit percentage blijkt een van de hoogste te zijn in het verslag. Marokko is hiermee Egypte (74%) en Jordanië (71%) ruim voor terwijl beide landen bekend zijn om landen waar de Moslimbroederschap veel macht heeft.

In Tunesië ziet slechts 54% de sharia wel zitten als leidende wetgeving. In de MENA-regio alleen Palestina (91%) en Irak (89%) Marokko voor. Slechts 15% van de ondervraagde Marokkanen pleit voor het conservatisme en is daarmee tevreden met de huidige manier van regeren. Dit percentage geldt weer als een van de laagste in het rapport van Pew. Ook in Turkije (88%), Bosnië (79%), Kosovo (76%) en Albanië (61%) ziet men de sharia wel zitten.

Deze vier landen hebben echter een ding gemeen: hun grondwet noemt de islam niet als de religie van de staat.

Marokkanen tegen zelfmoordaanslagen
74% van de Marokkanen is tegen terreuraanslagen. Wel ligt het in de lijn der verwachtingen dat dit percentage veel hoger zou zijn als Pew het onderzoek in 2003 of 2007 hield. Marokko is op dit gebied wel een achterblijver. In Irak is 94% van de ondervraagden tegen aanslagen, in Tunesië 84% en in Jordanië 82%.

Egyptenaren en Palestijnen 'scoren' met 68% en 49% slecht. 

Islamitische partijen in Marokko
Slechts 39% spreekt van een gunstige ontwikkeling als het gaat om islamitische partijen in de politiek. In Marokko zijn momenteel maar twee legale islamitische politieke partijen waarvan de regeringspartij PJD er een van is. De partij is nog niet in staat geweest om het gros van de Marokkanen te overtuigen, zo blijkt uit het onderzoek. 
9% van de ondervraagden heeft een negatieve mening terwijl 39% het 'helemaal niet slecht acht' en 32% niet het gevoel heeft dat deze partijen beter zijn dan anderen. In een ander onderzoek bleek dat ongeveer 70% wel vertrouwen heeft in de partij van Abdelilah Benkirane.

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© Redactie 2013
marokko
islam
sharia
pew
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?