Hongerstakers Schiphol onder zware druk gezet

algemeen
2
6 mei '13
De hongerstakers in het detentiecentrum op Schiphol zijn onder zware druk gezet om hun actie te beëindigen.

's Nachts zijn ze in een isoleercel gestopt, met slechts een matras op de grond. Ze moesten hun kleren uitdoen en een papieren scheurhemd aan, meldt de werkgroep Deportatieverzet.  De werkgroep stelt zich te baseren op een telefoongesprek van de organisatie met een van de vluchtelingen die in hongerstaking was. Volgens de werkgroep zijn de hongerstakers apart genomen.

De medewerkers van het detentiecentrum dreigden hen met onmiddellijke uitzetting, terwijl dat juridisch niet mogelijk is. "Daarna zijn de verschillende hongerstakers verplaatst naar verschillende afdelingen, om de groep op te splitsen. Ondertussen werd de druk opgevoerd."

Een bewaker zou tegen de hongerstakers hebben gezegd dat ze allemaal 'lafaards zijn en dat ze wel weer zouden gaan eten na een dagje in de isoleercel. Een manager van de gevangenis zou de asielzoekers op dreigende toon hebben laten weten dat ze 'heel goed moesten nadenken' over wat ze deden.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat in een reactie weten zich totaal niet te herkennen in het geschetste beeld. Een woordvoerder van het ministerie zegt dat zodra iemand in hongerstaking gaat een protocol ingaat, waarbij mensen medische zorg krijgen en gesprekken worden gevoerd.

Een deel van de groep hongerstakers zou zijn gezwicht onder de druk. Eerder op de dag meldde Veiligheid en Justitie dat er nog slechts twee hongerstakers over, nadat de meeste asielzoekers in het detentiecentrum weer waren gaan eten. Een derde asielzoeker zou vanwege de hongerstaking zijn overgebracht naar het Justitieel Medisch Centrum in Den Haag omdat artsen daar betere zorg kunnen bieden.

Maandagavond maakte het ministerie echter bekend dat er zijn toch weer meer asielzoekers in het centrum zijn gestopt met eten. Daardoor was maandagavond sprake van zo'n tien hongerstakers.

© Novum 2013
hongerstaking
schiphol
asielzoekers
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?