Moslims Myanmar voor rechter, boeddhisten worden ontzien

buitenland
10
7 mei '13
Hoewel er al tientallen moslims zijn gedood is er nog geen enkele boeddhist voor de rechter gesleept.

Zes Myanmarese moslims zijn in staat van beschuldiging gesteld wegens moord. De moslims worden ervan verdacht betrokken te zijn bij de dood van een boeddhistische monnik. De monnik kwam in maart om het leven bij sektarisch geweld. De moslims komen uit de stad Meikhtila, in de deelstaat Rakhine, waar bij etnisch geweld al meer dan veertig mensen om het leven zijn gekomen.

Vooral de islamitische minderheid is slachtoffer van het geweld. Ruim twaalfduizend mensen zijn ontheemd geraakt. Het is niet de eerste keer dat er juridische stappen worden gezet tegen leden van de moslimminderheid in Meikhtila. Tegelijkertijd is er nog geen enkele boeddhist voor de rechter gebracht. Mensenrechtenorganisaties menen dan ook dat er sprake is van etnische zuivering.

Volgens Human Rights Watch hebben de autoriteiten, geholpen door boeddhistische monniken, lokale politici en de veiligheidsdiensten, deze zuiveringscampagne in gang gezet. De regering ontkent de aantijgingen. President Thein Sein zei maandag dat zijn regering alles in het werk stelt om de rechten van de islamitische minderheid te beschermen.

De moslims in Myanmar, de Rohingya's, worden gezien als indringers uit Bangladesh. Ze worden door de autoriteiten niet erkend als staatsburgers, terwijl ze al generaties lang in Myanmar wonen.

© Novum 2013
moslims
myanmar
rakhine
rohingya
thein sein
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi