Minister reageert op ophef om fatwa Marokkaanse geleerden

buitenland
9
7 mei '13
De minister van Islamitische Zaken heeft gisteren gereageerd op de ontstane ophef.

De Hoge Raad van Ulema in Marokko zou een fatwa over afvalligen hebben afgegeven waarin staat dat de enige gepaste straf op het verlaten van de islam de doodstraf is. Daardoor ontstond in binnen- en buitenland veel kritiek op het land dat juist naar meer 'vrijheid' streeft. Ook in de Tweede Kamer wilden enkele partijen uitleg van de verantwoordelijke. Als antwoord op Kamervragen stelde minister Ahmed Toufiq dat er veel dingen zijn gepubliceerd die niet kloppen.

Allereerst zou het om een bericht en mening gaan en niet om een fatwa. Ten tweede zou het 'advies' in 2009 gegeven zijn toen de regering daarnaar vroeg samen met andere kwesties zoals het huwelijk, echtscheiding en abortus. Dat is dus twee jaar voor de goedkeuring van de nieuwe grondwet. 'De Raad van Geleerden is de beste instelling om te weten dat de vrijheid van godsdienst een van de onveranderlijke principes van de islam is, zoals ook in de Koran staat', zei Toufiq. 

Hier bestaat dan ook geen enkele twijfel over bij de Raad. Daarnaast zouden de Marokkaanse geleerden 'bekend staan om hun vaardigheden om rekening te houden met veranderingen die in de wereld plaatsvinden'. De minister wil dan ook niets weten van het opdoeken van de instelling: 'Het werk van de Hogere Raad van Ulema past precies in de doorgevoerde lijn van hervormingen in Marokko en de jurisprudentie van de Amir Al Mouminine', doelend op koning Mohammed VI.

© Redactie 2013
marokko
islam
raad van ulema
fatwa
afvalligen
ahmed toufiq
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?