Internet: super handig maar ook gevaarlijk
Het webactivisme helemaal van deze tijd.
07 May 2013
lifestyle

De Arabische Lente, topless je stem laten horen en de anti-islamfilm Innocence of Moslims zijn gebeurtenissen die via social media zijn aangewakkerd. Deze vormen van webactivisme hebben geleid tot vele opstanden, verwoestingen en het doden van mensen. Hiermee lijkt het webactivisme steeds meer deel uit te maken van de moderne samenleving.

Het internet is steeds meer toegankelijker en daardoor ook populairder als medium. Vroeger waren de straten, scholen en werkplekken, de plek waar demonstraties werden voorbereid en gehouden. Maar tegenwoordig gaat het veel sneller, namelijk via het internet. Webactivisten hebben met social media steeds meer ‘wapens’ tot hun beschikking. Denk daarbij aan Facebook, Twitter en Hyves. Het internet is de manier om zoveel mogelijk mensen wakker te schudden en erbij te betrekken.

Femen
Via social media vraagt men dan ook graag aandacht voor bepaalde zaken. Zaken die steeds meer voor veranderingen lijken te zorgen. Zo ook de vrouwenorganisatie Femen, die vrouwen aanspoort topless te protesteren tegen de minderwaardige positie van vrouwen in Arabische landen. ‘’Mijn lichaam is van mij en is niet de bron van iemands eer’’, aldus Amina een van de activisten. Op 4 april werd de internationale Topless Jihad dag uitgeroepen in solidariteit met de 19-jarige Amina.

Arabische Lente
Het webactivisme geeft ook een positieve draai aan de samenleving. In de Arabische landen leidde de opkomst en gebruik van het internet tot meer zeggenschap bij de bevolking. Hierdoor is de samenleving opener geworden. De bevolking laat door middel van filmpjes, blogs en berichten zien hoe het met ze gaat. Kijk bijvoorbeeld naar Egypte, Marokko en Libië.

Technologie
Door de technologische ontwikkelingen kunnen mensen maatschappelijke conflicten sneller benadrukken. Het internet is veelzijdig en toegankelijk. Internet geeft daarnaast ook de mogelijkheid om individuele acties van mensen te bundelen en tot elkaar te brengen. Via computers, netwerken, radiostations of telefoons, is er de mogelijkheid om conflicten in de wereld uit te vechten. Een nadeel daarbij is dat alles heel snel kan gaan.

Online is de mogelijkheid tot escalatie dus heel snel. In deze tijd kunnen kleinschalige conflicten al snel leiden tot grote incidenten. De logica hierachter is dat het aantal betrokkenen steeds meer groeit. Mensen lezen iets op het internet en identificeren zich al gauw met die groep of organisatie. De mens gaat natuurlijk met de tijd mee. Nieuwe technologieën worden dan ook massaal opgevolgd.

Maar al die nieuwe ontwikkelingen gaan gepaard met kennis en ervaring. Kennis en vaardigheden zijn noodzakelijk om een confrontatie of conflict op te lossen. Zonder enige kennis of informatie is de kans groot dat mensen het niet of verkeerd begrijpen, of zelfs beledigd zullen worden.

Anti-islam
Een voorbeeld daarvan is de maker van de anti-islamfilm ‘’Innocence of Muslims’’, die over de hele wereld voor onrust heeft gezorgd. In de film worden de profeet Mohammed en de islam belachelijk gemaakt. In Londen, Parijs, Antwerpen en Amsterdam zijn mensen massaal de straat op gegaan.

Maar ook buiten Europa vonden hevige demostraties plaats waarbij er gewonden en doden vielen. Het webactivisme is dus helemaal van deze tijd maar kan ook levensgevaarlijk zijn. Webactivisten kunnen door de toename van de technologische ontwikkelingen vanuit hun luie stoel een situatie die hen in de kaart speelt aanwakkeren.

webactivisme
internet
social media
arabische lente
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi