Jonge Algerijn in Marokko ook schuldig voor misbruik in hoger beroep

buitenland
6
8 mei '13
De 15-jarige Islam Khoualed is in hoger beroep veroordeeld tot een jaar gevangenis.

In de weken na zijn arrestatie dreigde een diplomatieke rel tussen Marokko en Algerije nadat de gemoederen hoog opliepen. Khoualed was in Agadir voor een stage zeilen toen hij een 12-jarig Marokkaans jongetje zou hebben misbruikt. De vader van het slachtoffer diende een klacht in waarna Islam werd gearresteerd. Media in Algerije gooiden olie op het vuur door te stellen dat de arrestatie een politieke gevangene betreft.

De rechtbank in Agadir achtte de jongen echter schuldig omdat het bewijsmateriaal overduidelijk was. De verdediging ging in hoger beroep maar in de nacht van maandag op dinsdag oordeelde de rechter ook in hoger beroep dat de tiener schuldig is en zijn jaar celstraf vaststaat. Dat zegt de advocaat van het slachtoffer Abdelmounaim Taha tegenover AFP. Volgens de advocaat mag de dader van geluk spreken: 'Rekening houdend met de bewezen feiten is het geen hard oordeel', zei Taha daarover.

Het Algerijns ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten teleurgesteld te zijn in het vonnis. 'We zijn diep teleurgesteld en betreuren deze beslissing. Zeker gezien het bewijsmateriaal en de gestelde feiten hadden we een vrijspraak verwacht', zegt woordvoerder Amar Belani. Khoualed moet zijn straf in een jeugdgevangenis in Agadir uitzitten maar Belani heeft bij de Marokkaanse autoriteiten om een overplaatsing naar Casablanca gevraagd.

Daar is hij namelijk dichtbij de consulaat van Algerije in Marokko. Details over de aard van het misbruik werden nooit bekendgemaakt.

© Redactie 2013
marokko
islam khoualed
algerije
agadir
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?