In gebedsruimte opgesloten vrouw Bangladesh na 17 dagen gered

buitenland
1
10 mei '13
Na zeventien dagen onder het puin is een vrouw gered.

Reddingswerkers hebben vrijdag na zeventien dagen een overlevende onder de puinhopen van het ingestorte fabriekspand in Bangladesh gevonden. Terwijl zij bezig waren tussen het puin naar vermisten te zoeken stuitten zij op het lichaam van een vrouw. De vrouw, een naaister met de naam Reshma, had de aandacht van de reddingswerkers getrokken door met een pijp te zwaaien.

Het leger legde direct de werkzaamheden met hijskranen en bulldozers stil. De vrouw kreeg water, zuurstof en zout, waarna reddingswerkers met handzagen en boormachines ruimte maakten om de vrouw uit de berg puin en verwrongen staal vandaan te halen. Volgens militairen die helpen bij de reddingswerkzaamheden was de vrouw in opvallend goede gezondheid. Ze had geen verwondingen en was volgens een van de militairen zelfs in staat te lopen. De vrouw is naar een militair hospitaal overgebracht.

De vrouw zat zeventien dagen opgesloten in een gebedsruimte van de fabriek, waar de temperatuur op kon lopen tot 30 graden Celsius. Ze hield zichzelf in leven met gedroogd voedsel dat in de ruimte lag en een paar flessen water. "Ik hoorde de afgelopen dagen de stemmen van reddingswerkers. Ik bleef op de brokstukken slaan met stokken en staven om hun aandacht te trekken", zei ze tegen televisiezender Somoy TV. "Niemand hoorde me. Ik voelde me verschrikkelijk. Ik dacht dat ik nooit meer daglicht zou zien."

Volgens de vrouw zijn er geen andere overlevenden meer op de plek waar ze werd gevonden. Desalniettemin zijn reddingswerkers in het gebied op zoek gegaan naar andere overlevenden. "Reshma vertelde me dat er drie anderen bij haar waren. Die zijn overleden. Ze heeft geen andere overlevenden gezien", aldus majoor-generaal Chowdhury Hasan Suhrawardy. "We blijven zoeken totdat we een overlevende vinden of een stoffelijk overschot."

Honderden mensen die helpen bij het bergen van de reeds ontbindende lichamen baden voor het leven van de vrouw. Een man met een luidspreker ging voor in het gebed. "Allah, u bent de grootste, u bent tot alles in staat. Sta ons toe om de overlevende die we zojuist hebben gevonden te redden. Vergeef ons onze zonden, alstublieft vergeef de persoon die we in leven hebben gevonden." Toen de vrouw uiteindelijk onder het puin vandaan werd gehaald, brak de menigte in gejuich los.

De Bengalese premier Sheikh Hasina feliciteerde de reddingswerkers. "Dit is een ongelofelijke prestatie", zei hij. Al sinds 24 april zijn reddingswerkers bezig met het bergen van de stoffelijke overschotten van slachtoffers en het ruimen van puin. Het dodental van de fabrieksramp is opgelopen tot boven de duizend.

© Novum 2013
bangladesh
dhaka
reshma
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi