Syrië: 'Niks te maken met aanslagen in Turkije'

buitenland
14
12 mei '13
De Syrische regering ontkent dat zij de hand had in de bomaanslagen in het Turkse Reyhanli.

Twee autobommen doodden zaterdag 43 mensen in de grensplaats en verwondden er honderdveertig. De Turkse vicepremier Besir Atalay verklaarde zaterdag dat de daders uit Turkije afkomstig waren, maar dat ze zijn verbonden met de mukhabarat, de Syrische militaire inlichtingendienst. Die zou erop uit zijn de Turkse inwoners van Reyhanli op te zetten tegen de honderdduizenden Syrische vluchtelingen die naar Turkije zijn uitgeweken.

Eerder noemde vicepremier Bulent Arinc de mukhabarat al een 'voor de hand liggende verdachte'. De Syrische minister van informatie weerspreekt die aantijgingen. ''Niemand heeft het recht valse beschuldigingen te uiten'', zei minister Omran al-Zoubi zondagochtend tegen de pers. ''De Syrische regering gedraagt zich niet zo.''

Turkije is verantwoordelijk 'voor alles wat in Syrië gebeurt en wat gisteren in Turkije voorviel', beweerde hij. Hij legde niet uit wat hij met die woorden bedoelde. Al-Zoubi trok voorts ongekend fel van leer tegen de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. Die 'moordenaar en slachter moet opstappen', stelde de minister.

Turkije deelt een meer dan vijfhonderd kilometer lange grens met Syrië en de Turkse regering staat Syrische opstandelingen toe Turkije als uitvalsbasis te gebruiken. Zowel de Syrische politieke oppositie als enkele rebellencommandanten zijn in Turkije gastvrij ontvangen.

In februari ging een autobom af bij een grensovergang tussen Turkije en Syrië. Veertien mensen kwamen om. Ankara houdt Damascus voor die aanslag verantwoordelijk.

© Novum 2013
syrië
arabische lente
reyhanli
erdogan
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?