Barcelona kampioen van Spanje zonder zelf te spelen

23
12 mei '13
Barcelona is zaterdag zonder zelf te spelen kampioen van Spanje geworden.

Door een 1-1 gelijkspel van Real Madrid bij Espanyol, kan de ploeg van coach Tito Vilanova de titel niet meer ontgaan. Met twee duels te spelen hebben de Madrilenen een achterstand van zeven punten op de koploper, die zondag nog in actie komt tegen Atletico Madrid.

Barcelona ging vanaf dag een aan de leiding in de Primera Division en gaf die koppositie nimmer uit handen. In de eerste seizoenshelft werd alleen in de thuiswedstrijd tegen Real Madrid punten verspeeld. De eerste competitienederlaag liet zelfs tot 19 januari op zich wachten. Op bezoek bij Real Sociedad gingen de Catalanen met 3-2 onderuit.

Ondanks dat er richting het einde van het seizoen wat zand in de motor van Barcelona kwam, kwam de titel niet meer in gevaar. Lionel Messi was de absolute uitblinker van de ploeg met tot dusver al 46 doelpunten.

Het is voor Barcelona het eerste kampioenschap onder Vilanova, die afgelopen zomer Pep Guardiola opvolgde. Vorig jaar ging Real Madrid met de titel aan de haal. De drie seizoenen daarvoor was Barcelona de beste. Het is de 22e titel in de historie van de club.

De titelstrijd werd zaterdag voor een groot deel beslist door Espanyol-speler Cristian Stuani, die na 23 minuten scoorde. Gonzalo Higuain maakte in de 58e minuut gelijk, maar de stadgenoot van Barcelona hield in het vervolg stand ondanks een rode kaart voor Victor Sanchez in blessuretijd.

Real-coach José Mourinho had Cristiano Ronaldo op de bank geposteerd. De Portugese sterspeler stond een minuut in het veld toen Higuain gelijkmaakte. De 'Koninklijke' neemt het vrijdag in de bekerfinale op tegen stadgenoot Atletico.