Ophef in politiek om rol politie bij islamitisch huwelijk meisje (17)

algemeen
21
13 mei '13
De politiek heeft zich uitgesproken over hulp bij een religieus huwelijk.

Kamerleden van de PVV en PvdA eisen uitleg van onder anderen minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) over de rol van de Amsterdamse politie bij een islamitisch huwelijk. De Volkskrant berichtte maandag over de kwestie. Een woordvoerder van de politie ontkent actief te hebben bemiddeld.

De politie in stadsdeel Zuidoost zou volgens de krant samen met Fier Fryslân, een expertisecentrum op het gebied van relationeel geweld, hebben bemiddeld in het sluiten van een islamitisch huwelijk tussen minderjarigen. Een17-jarige meisje was verliefd op een jongen uit haar buurt en wilde niet trouwen met haar Pakistaanse neef, aan wie zij uitgehuwelijkt was. Omdat geweld dreigde werd zij in februari vorig jaar in Friesland ondergebracht.

Na bemiddeling met de ouders stemden die in met een huwelijk met de jongen, mits dit een islamitisch huwelijk zou zijn. Zo kon zij op haar achttiende voor de burgerlijke stand trouwen en kon de eer van de familie worden gered, meldt de krant.

In Nederland is het sluiten van een islamitisch huwelijk zonder een burgerlijk huwelijk dat daaraan voorafgaat strafbaar. Een religieus huwelijk is omstreden omdat een vrouw nauwelijks rechten heeft en met name scheiden problematisch is.

PVV-Kamerleden Joram van Klaveren, Louis Bontes en Lilian Helder willen onder meer weten hoe de politie en Fier aangepakt worden voor 'het meewerken aan het illegale islamitische huwelijk'. Zij leggen hun vragen ook neer bij minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA).

PvdA-Kamerlid Keklik Yücel wil dat minister Asscher onderzoekt in hoeverre instanties betrokken bij eerkwesties rekening houden met de culturele achtergrond, tegen wet- en regelgeving in.

De politie zou de oplossing in april trots hebben gepresenteerd op een door het ministerie van Sociale Zaken georganiseerde bijeenkomst, melden vijf personen die daar aanwezig waren aan de krant.

De politiewoordvoerder bevestigt het verhaal gedeeltelijk. "Wij hadden het vermoeden dat dit meisje in haar situatie gevaar liep, en hebben haar daarom van school gehaald en in Friesland ondergebracht. Daar hield onze rol op."

In de krant ontkent een bestuurslid van Fier dat het centrum minderjarigen heeft laten trouwen, noch religieus, noch burgerlijk. Een woordvoerder van Fier Fryslân was maandag niet direct beschikbaar om op de kwestie te reageren. Een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken evenmin.

Kamerlid Achmed Marcouch noemt de kwestie 'bizar'. "De politie heeft wat uit te leggen hier", twitterde hij maandagochtend.

© Novum 2013
pakistan
friesland
huwelijk
trouwen
pvv
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi