Meer studenten door afschaffing stufi

algemeen
4
14 mei '13
Het aantal inschrijvingen op universiteiten en hogescholen is dit jaar sterk gestegen.

Volgens de Vereniging van Universiteiten (VSNU) gaat het om vele duizenden extra inschrijvingen. De oorzaak voor de toename is voor een groot deel toe te schrijven aan het sociaal leenstelsel die in 2014 naar verwachting wordt ingevoerd, zegt een woordvoerder maandag.

Vergeleken met cijfers van vorig jaar rond deze tijd is er sprake van een stijging van zeventien procent. Dat komt deels doordat sommige universiteiten, zoals de Universiteit Utrecht, de deadline naar voren hebben geschoven en omdat er een toename is van het aantal lotingen waardoor studenten zich eerder moeten aanmelden.

"Maar zelfs als je een correctie uitvoert, blijf je een groep houden waar geen verklaring voor is. Het leenstelsel moet in dit geval wel meespelen", aldus de woordvoerder. Hij benadrukt dat in september, als de officiële cijfers bekend zijn, het verschil een stuk kleiner kan zijn. Nu hebben mogelijk ook nog veel aankomende studenten zich voor meerdere opleidingen ingeschreven.

Het leenstelsel houdt in dat de basisbeurs verdwijnt, en dat studenten moeten gaan lenen om hun studie te bekostigen. De rente is laag, en wie weinig verdient hoeft later minder terug te betalen. Studenten die in 2013 beginnen, hebben nog recht op studiefinanciering. Veel jongeren besluiten direct te studeren in plaats van bijvoorbeeld eerst te reizen. Vorig jaar meldden zich 42 duizend eerstejaars studenten aan.

Het Centraal Planbureau becijferde eerder dat de kabinetsplannen voor een sociaal leenstelsel zullen leiden tot 7700 minder studenten in het hbo en 3,5 duizend minder studenten op de universiteit.

© Novum 2013
school
studenten
universiteit
vsnu
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?