Ophef om transparantie politie in zaak vermiste broertjes

algemeen
3
15 mei '13
De politie is juist enorm transparant met informatie over de twee vermiste broertjes uit Zeist.

Dat niet meteen alle informatie is vrijgegeven, komt doordat de politie eerst nagaat of die informatie wel klopt, zegt een politiewoordvoerder woensdag in een reactie op een bericht in De Telegraaf.

De PVV, initiatiefnemers van de burgerzoekacties en oud-rechercheur Dick Gosewehr stellen in de krant dat de politie informatie eerder had moeten tonen. Volgens hen had het kunnen helpen als de kleding van de vader eerder was getoond.

'Pertinente onzin', noemt de woordvoerder de kritiek. "Het staat natuurlijk niet vast dat de vader de kleren waarin hij is gevonden ook droeg toen hij op pad ging. Stel je voor dat we die kleren meteen hadden getoond en dat een week later blijkt dat hij er een regenjas over droeg toen hij met de broertjes vertrok. Dan heb je dus iedereen op het verkeerde been gezet."

Het was voor de politie niet eenvoudig snel duidelijk te krijgen wat voor kleding de vader droeg. De moeder van de broertjes kan slechts mondjesmaat informatie geven. De politie wijst er verder op dat de informatie niet is opgespaard om Opsporing Verzocht een scoop te geven, zoals PVV-Kamerlid Louis Bontes in de krant suggereert.

"Alle informatie is al voor de uitzending vrijgegeven. De uitzending is juist een mooie manier om alle bekende informatie overzichtelijk op een rij te tonen." Dinsdag werd ook bekend dat op de computer van de vader een afscheidsbrief aan zijn vriendin is gevonden. Eerder werd het bestaan van zo'n brief niet bevestigd.

"Voor het zoeken naar de jongens doet het er niet toe, omdat er niets over hen in de brief staat", zegt de woordvoerder. De brief toont wel aan dat de vader zijn zelfmoord heeft voorbereid, maar dat was volgens de woordvoerder ook al duidelijk.

Dinsdagmiddag waren er al zo'n vijftienhonderd tips over de zaak binnengekomen. Na de uitzending zijn er nog een hoop bijgekomen. Hoeveel precies kon de woordvoerder nog niet zeggen. "De tips zijn tot diep in de nacht binnengekomen. Sommige tips zijn meteen uitgezocht. We bekijken nu welke tips voorrang verdienen met het uitzoeken."

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© Novum 2013
politie
zeist
pvv
transparant
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi