Gewelddadig joods protest tegen dienstplicht Israël

buitenland
40
17 mei '13
Ultraorthodoxe joden hebben geweld gebruikt om hun mening te uiten.

Enkele tienduizenden ultraorthodoxe joden hebben donderdagavond in Jeruzalem gedemonstreerd tegen plannen van de regering een eind te maken aan vrijstelling van de dienstplicht voor religieuze studenten. Ondanks de aanwezigheid van de politie liep het protest uit de hand. Tien agenten raakten gewond toen zij door betogers bekogeld werden met stenen en flessen.

Aan de kant van de demonstranten vielen drie gewonden, meldde de Israëlische krant Haaretz. Er was een veel groter aantal demonstranten op de been dan de politie had verwacht. Verscheidene anarchisten sloten zich aan bij het protest om zich tegen de dienstplicht te verzetten. De privileges voor striktgelovige Israëliërs stammen uit de jaren veertig.

De stichters van de zionistische staat ontsloegen vierhonderd van de beste Torah-studenten van de dienstplicht, zodat zij de centra van joodse studies nieuw leven konden inblazen.  Inmiddels is deze uitzonderingsregel mede dankzij de sleutelrol die ultraorthodoxe politieke partijen in het parlement vervullen uitgegroeid tot een moloch en doen tienduizenden ultraorthodoxen een beroep op de wet om zich aan de dienstplicht te onttrekken.

Dat schiet de seculiere meerderheid in het verkeerde keelgat. Seculiere Israëliërs dienen twee tot drie jaar in het leger, terwijl veel van hun orthodoxe landgenoten met een uitkering in besloten nederzettingen leven.

© Novum 2013
israël
joden
orthodoxe joden
dienstplicht
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?