Ruben en Julian gevonden

algemeen
259
20 mei '13
De twee lichamen die zondagmiddag werden aangetroffen in Cothen zijn die van de twee vermiste broertjes Ruben en Julian.

Dat zei hoofdofficier van justitie Johan Bac zondagavond op een persconferentie. De twee jongens van 7 en 9 jaar waren ondanks intensieve zoektochten bijna twee weken vermist. Bac zei dat de vader de vermoedelijke dader is en dat nog sporenonderzoek wordt verricht. Het verdriet bij de moeder en andere betrokkenen is onmetelijk groot, zei burgemeester van Zeist Koos Janssen.

Hij prees de vele vrijwilligers en de 'buitengewoon respectvolle wijze' waarop de media zijn omgegaan met de kwestie. De familie heeft het erg zwaar, maar voelt zich hierdoor gesteund, aldus Janssen. Meer dan honderd politiemensen zijn dag en nacht in touw geweest om de jongens te vinden, zei politiechef Miriam Barendse. Het duurde vrij lang voordat naar buiten werd gebracht, mede omdat in eerste instantie maar één lichaampje werd aangetroffen.

De omstandigheden waaronder de lichamen zijn aangetroffen zijn complex, gaf de officier van justitie aan. Forensisch onderzoekers zijn uren bezig geweest om de identiteit van de slachtoffers vast te stellen, hoewel het identificatieproces nog niet is afgerond. De lichamen zijn gevonden in de omgeving van de Hoeksedijk en de Kanaaldijk-Noord, dicht bij Wijk bij Duurstede en grofweg tien kilometer van Doorn, waar de vader van de jongens op 7 mei dood werd gevonden.

Een toevallige voorbijganger had iets in het water gezien. Ook de spanbanden waar eerder naar werd gezocht zijn gevonden bij de lijkjes, evenals een camouflageshirt van een van de broertjes. De lichamen werden gevonden in een afwateringsbuis in een weiland, een zogeheten duiker. De vondst van 14.30 uur, die rond 17.10 uur werd gemeld, trok veel belangstelling, waarop de politie een dringende oproep deed uitgaan om niet naar het gebied te komen.

Aan die oproep werd volgens een woordvoerder gehoor gegeven. Na de oproep werden de toegangswegen afgezet, evenals de omgeving rond de vindplaats en het Amsterdam-Rijnkanaal. De afzettingen blijven voorlopig gehandhaafd. Ook is een begin gemaakt met het buurtonderzoek.

De afgelopen tijd werd in Limburg en Utrecht massaal gezocht naar de twee broers, zowel door de politie als door vele honderden vrijwilligers. De politie zette zaterdagnacht een helikopter in boven het gebied tussen Rhenen en Doorn. Zondag werd ook een F-16 ingezet. Overigens werd zondagvond het luchtruim boven Cothen afgesloten nadat een fotograaf foto's van de vindplaats had gemaakt vanuit een helikopter.

De 38-jarige vader werd dinsdag 7 mei dood gevonden in een natuurgebied bij Doorn. Hij had zelfmoord gepleegd, mogelijk omdat zijn kinderen onder toezicht zouden komen van Jeugdzorg. De avond daarvoor waren ze nog in Limburg gesignaleerd.

De politie heeft op allerlei manieren geprobeerd de precieze route die die avond is gereden te reconstrueren. Er waren duizenden tips binnengekomen. De laatste dagen werd steeds meer ingezoomd op de omgeving van Doorn en Rhenen.

Afgelopen maandag bezocht burgemeester Janssen de school van de twee jongens. Leerlingen werden na de meivakantie opgevangen in hun eigen klas, waar een kringgesprek werd gehouden. Zeventig ouders werden toegesproken door de directeur van de Kerckeboschschool en de burgemeester.

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© Novum 2013
ruben en julian
vermist
broertjes
doorn
zeist
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi